Отидете към основна версия

2 617 79

Бъдеще без долари? Не всичко между рублата и юана е гладко и безоблачно

  • русия-
  • китай-
  • рубли-
  • юани-
  • санкции-
  • долар

Това се случва на фона на затягането на западните ограничения и по-специално на заплахите банките да попаднат под вторични американски санкции

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Плащания от и за Китай за вече доставени стоки започнаха да се връщат на някои руски бизнесмени. За проблемите в икономическите отношения между Русия и Китай пише "Ведомости", позовавайки се на предприемачи, както и на адвокатски кантори, спедитори и др.

Изданието разказва за връщане на плащане в юани три месеца по-късно и то след като стоките са били получени и освободени от митницата. Има много други такива случаи на връщане на средства след митническо освобождаване. Има и случаи, в които китайският купувач все пак е уведомил, че не може да получи плащането от банката и затова връща доставката.

От адвокатската кантора Nordic Star са коментирали, че техни клиенти са се сблъсквали с подобни проблеми, но не може да се говори за масовост. Търговският директор на спедитора RM Logistics Евгений Фаренец заявява точно обратното - подобни случаи стават масови.

Според него често се случва следното: китайският доставчик, след частично предплащане, изпраща стоките на руския купувач с условие за пълно плащане в рамките на пет дни след изпращането, но след това възниква проблем с плащането от страна на банката в Китай. Средствата са заседнали в банката, товарът е в пристанището или някъде другаде. В някои случаи се извършва митническо оформяне и страните се договарят за алтернативни схеми на плащане.

Проблеми с руски плащания в Китай се наблюдават повече от шест месеца. Това се случва на фона на затягането на западните ограничения и по-специално на заплахите банките да попаднат под вторични американски санкции. Сред новите проблеми, докладвани през юли-август са свързани с нежеланието на банките в Китай да работят с юан, който е свързан с Русия, или отказ на малки китайски банки да приемат руски плащания.

Президентът Владимир Путин определя санкциите срещу трети страни са нелегитимни и "извън обхвата на здравия разум". Той оцени ситуацията като вредна за световната икономика и поиска решения, подкрепени на държавно ниво.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания