Отидете към основна версия

3 991 127

Украйна ще предостави на САЩ списък с мишени в Русия

  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • списък-
  • володимир зеленски-
  • джо байдън-
  • оръжия

Украйна иска да атакува военни цели дълбоко на руска територия, но до момента има забрана от НАТО

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна ще предостави на САЩ списък с цели в Русия, които да бъдат поразени с американско оръжие, предаде агенция УНИАН, цитирайки информация на Politico.

Според Politico Украйна използва списъка като последен опит да убеди Вашингтон да премахне ограниченията върху използването на американски оръжия в Русия. Въпреки че Украйна по-рано предостави на САЩ някои от потенциалните си цели в Русия, този списък трябва да бъде по-подробен.

Украйна иска да атакува военни цели дълбоко на руска територия, но до момента има забрана от западните страни да за такива удари. НАТО се опасява, че това може да доведе до ескалация на войната.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров и ръководителят на президентската канцелария Андрий Йермак ще бъдат във Вашингтон тази седмица и планират да представят списъка на администрацията на Джо Байдън по време на преговори, казаха добре запознати източници.

Киев е набелязал няколко важни цели, които може да порази с осигурените от САЩ ракети, казаха източниците. Украйна се надява, че списъкът ще засили кампанията ѝ за убеждаване на президента Джо Байдън да промени позицията си.

„За Украйна не трябва да има ограничения върху обхвата на оръжията, тъй като терористите нямат такива ограничения“, каза Зеленски в понеделник. На 26 август Русия извърши най-масираната си атака след първия ден на пълномащабната инвазия в Украйна, изстрелвайки стотици ракети и дронове срещу украинската инфраструктура.

Украински служители отдавна лобираха пред администрацията на Байдън да премахне ограниченията върху американските оръжия, така че украинските военни да могат по-лесно да започнат офанзиви в Русия и да изтласкат руските сили от границата. От началото на войната администрацията във Вашингтон каза, че се страхува от ескалация заради подобно решение.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 68 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: