Отидете към основна версия

2 391 72

Президентът на Украйна благодари на Румъния за ракетната система Пейтриът

  • украйна-
  • президент-
  • володимир зеленски-
  • румъния-
  • пейтриът

Румънският парламент одобри вчера правителствен проект за даряване на една система ракети земя-въздух „Пейтриът“

Снимкa: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари снощи на Румъния за ракетната система „Пейтриът“, която парламентът в Букурещ одобри за предоставяне на Украйна, съобщава румънската телевизия Диджи 24, която публикува видеоизявление на Зеленски. „Това (предоставянето на системата „Пейтриът“ бел. ред.) ще подкрепи истински нашия народ и целия наш регион“, казва Зеленски във видеото, цитирано от БТА.

Президентът на Украйна посочи, че е имал среща с началниците на щабовете на армията, с които е обсъдил използването на системи за противовъздушна отбрана и защитата на градовете и селата в Украйна, и каза: „Разчитаме на системата „Пейтриът“, която Румъния се подготвя да прехвърли. Признателен съм за тази стъпка на помощ от страна на Румъния. Това ще подкрепи истински нашия народ, нашата страна и целия наш регион“, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение към сънародниците, съобщава телевизия Диджи 24.

Румънският парламент одобри вчера правителствен проект за даряване на една система ракети земя-въздух „Пейтриът“ на трета страна, предаде Аджерпрес. Проектозаконът има за цел да регламентира одобряването на акт на даряване на ракетна система земя-въздух „Пейтриът“ в конфигурацията, договорена с американския партньор, като същевременно дава правомощия на румънското правителство да предприеме необходимите стъпки за възстановяване на наземния капацитет за противовъздушна отбрана чрез придобиване на друга ракетна система земя-въздух „Пейтриът“ от Съединените щати.

През юни Върховният съвет за отбрана под председателството на президента Клаус Йоханис реши Румъния да предостави система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: