Отидете към основна версия

2 224 74

Ръководителите на ЦРУ и МИ-6: Подкрепата за Украйна е по-важна от всякога

  • ръководител-
  • цру-
  • украйна-
  • подкрепа

Уилям Бърнс и Ричард Мур с първа съвместна статия призовават за твърд отговор срещу руската агресия и подкрепа за украинската независимост

Ръководителите на ЦРУ и британската разузнавателна служба MI-6 заявиха, че противопоставянето на Русия и „задържането на курса“ по отношение на Украйна сега е по-важно от всякога, цитирано от Фокус.

Статията на директора на ЦРУ Уилям Бърнс и колегата му от MI-6 Ричард Мур, публикувана във Financial Times, е първият случай на съвместно авторство между ръководителите на тези служби. В нея те подчертават, че двете агенции „стоят рамо до рамо срещу Русия и агресивната война на Путин срещу Украйна“.

„Запазването на курса спрямо Украйна е по-важно от всякога. Путин няма да успее да унищожи суверенитета и независимостта на Украйна“, заявяват те, добавяйки, че техните служби ще продължат да оказват помощ на украинското разузнаване.

Бърнс и Мур също така определиха напредъка на украинските въоръжени сили в Курска област като „значително постижение“ и призоваха съюзниците на Киев да не се поддават на заплахите за ескалация, идващи от Русия.

Директорът на ЦРУ Бърнс отбеляза, че операцията на украинските сили в Курска област е разкрила уязвимите места в руската армия. Той подчерта значимостта на осъзнаването на риска от ескалация, като същевременно призова „да не се страхуваме“ от руското „дрънкане на оръжие“.

В статията също така се обръща внимание на „кампанията от провокации“ на Русия в Европа и „циничното използване на технологии за разпространение на лъжи и дезинформация“, целящи да внесат разделение сред европейските държави. Мур подчерта, че руските шпиони действат все по-отчаяно и безразсъдно. „Руското разузнаване изглежда малко полудяло“, отбелязва той.

Освен това, Бърнс акцентира върху отбранителното сътрудничество между Русия, Китай, Иран и Северна Корея, което според него представлява заплаха не само за Украйна, но и за западните съюзници в Близкия изток.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 79 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: