Отидете към основна версия

11 729 170

Украинската армия е изправена пред огромен проблем: войниците дезертират

  • украйна-
  • дезертьори-
  • русия-
  • война-
  • покровск-
  • владимир путин-
  • мобилизация

Украйна дори промени закона, за да декриминализира дезертьорството, ако е извършено за първи път

Снимка: БГНЕС/ EPA

Дезертьорството и ниският боен дух са огромен проблем за украинската армия в този момент, предава в репортаж американската телевизия CNN, която разговаря с украински командири и офицери, пожелали анонимност.

В началото на пълномащабната руска агресия много украинци се записаха доброволно в армията, за да защитят страната си. Сега обаче мотивацията при новомобилизираните е по-ниска, защото са извикани в армията принудително.

Дезертьорството и неподчинението се превръщат в широко разпространен проблем, особено сред новоназначените войници, разказаха украинските военни пред телевизията. Ситуацията е особено тежка сред пехотните части близо до Покровск и в други точки по източната фронтова линия, където Украйна се бори да спре настъплението на Русия.

„Не всички мобилизирани войници напускат позициите си, но мнозинството го правят. Когато дойдат нови момчета, виждат колко е трудно. Те виждат много вражески дронове, артилерия и минохвъргачки“, разказа командир на военна част, сражаваща се в Покровск.

„Те или напускат позициите си, отказват да влязат в битка, или се опитват да намерят начин да напуснат армията“, добави той. Украйна премина през изключително труден период през миналата зима и пролет. Месеците забавяне на получаването на американска военна помощ в страната доведоха до критичен недостиг на боеприпаси и голям спад в морала.

Докато ситуацията на бойното поле се влошава, все по-голям брой войски започват да се отказват. Само през първите четири месеца на 2024 г. прокурорите са започнали наказателни производства срещу почти 19 000 войници, които са дезертирали, според украинския парламент. Повече от един милион украинци служат в силите за отбрана и сигурност на страната, макар че в това число влизат и работещите в офиси далеч от фронтовата линия.

Реалният брой на дезертьорите обаче е много по-голям. Много офицери няма да докладват за дезертиране и неразрешени отсъствия, надявайки се вместо това да убедят войниците да се върнат доброволно, без да бъдат изправени пред наказание. Този подход стана толкова често срещан, че Украйна промени закона, за да декриминализира дезертьорството и отсъствието без разрешение, ако е извършено за първи път.

Покровск се превърна в епицентър на битката за източната част на Украйна. Руските сили се приближават към града от месеци, но напредъкът им се ускори през последните седмици, когато украинската отбрана започва да се разпада.

Руският президент Владимир Путин ясно даде да се разбере, че целта му е да получи контрол над цялата Донецка и Луганска области на Украйна и превземането на Покровск, важен военен и снабдителен център, би било важна стъпка към тази цел.

Украинските войници в района рисуват мрачна картина на ситуацията. Силите на Киев са очевидно числено превъзхождани, като някои командири смятат, че на всеки украинец се падат по 10 руски войници. Но също така изглежда, че се борят с проблеми, които сами са създали. Офицер от бригада, която се бие в Покровск, който поиска името му да не бъде разкрито от съображения за сигурност, каза пред CNN, че лошата комуникация между различните части е основен проблем там.

Главнокомандващият ЗСУ Олександър Сирски призна, че ниският морал все още е проблем и каза, че повишаването му е „много важна част“ от работата му. „Курската операция... значително подобри морала не само на военните, но и на цялото украинско население“, каза той.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 86 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: