Отидете към основна версия

1 264 31

Швеция ще изпрати 17-и пакет помощ на Украйна на стойност 4,6 милиарда шведски крони

  • швеция-
  • украйна-
  • пакет-
  • помощ

Новият пакет ще включва боеприпаси за бойни машини на пехотата, които вече са дарени от Швеция

Снимка: БГНЕС

Швеция ще изпрати своя 17-и пакет помощ на Украйна с допълнителна военна подкрепа на обща стойност 4,6 милиарда шведски крони (443 милиона долара), каза в понеделник министърът на отбраната Пал Йонсон, цитиран от "Ройтерс".

Новият пакет ще включва боеприпаси за бойни машини на пехотата, които вече са дарени от Швеция, както и покупки, които биха улеснили трансфера на изтребители "Грипен" в бъдеще, въпреки че все още не е взето решение за такъв трансфер.

"Искаме да имаме способността да дарим 'Грипен' на Украйна на възможен по-късен етап", каза Йонсон на пресконференция.

Йонсон добави, че подкрепата включва допълнителни лодки, ракети и камуфлажно оборудване, както и финансиране за отбранителни поръчки за Украйна. Мерките бяха решени в тясно сътрудничество с Киев.

Около половината от стойността на пакета се състои от части, необходими за производството на най-новия модел изтребители "Грипен" за собствените военновъздушни сили на Швеция. Това означава, че Швеция няма да има нужда, както беше планирано по-рано, да канибализира съществуващите модели C/D като част от надстройката, което би позволило на по-старите самолети да бъдат прехвърлени в Украйна на възможна бъдеща дата.

"В момента не е в плана да се прехвърлят 'Грипен' на Украйна, тъй като това би попречило на въвеждането на F-16", се казва в изявление на правителството.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: