Отидете към основна версия

2 810 31

Севернокорейският външен министър отпътува за Русия за участие в Евразийския женски форум

  • русия-
  • северна корея-
  • участие-
  • форум-
  • външен министър

Чое Сон-хюи ще участва в дискусии на форума и Женския форум на БРИКС в Санкт Петербург

Снимка: БГНЕС

Севернокорейският външен министър Чое Сон-хюи отпътува за Русия, за да участва в четвъртия Евразийски женски форум и Женския форум на БРИКС в Санкт Петербург, съобщи посолството на Москва в КНДР, цитирано от Ройтерс и БТА.

"Руският посланик Александър Иванович Мацегора изпрати министър Чое на Международното летище в Пхенян", посочи дипломатическата мисия в социалната мрежа "ВКонтакте".

Посолството добави, че министърът ще произнесе речи и ще участва в дискусии в рамките на форума, който ще се проведе от 18 до 20 септември.

Валентина Матвиенко, председател на Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент, съобщи през юни, че на събитието се очакват делегации от почти сто страни.

"Стремежът ни е да осигурим рекордно международно участие за цялата история на форума", заяви тя през юни, според стенограма, публикувана на интернет страницата на Съвета.

Руският президент Владимир Путин също е присъствал на предишни издания на форума, но от Кремъл засега няма известие за планирано негово участие в тазгодишното събитие.

Сближаването в двустранните връзки между Русия и Северна Корея достигна нов връх тази година, след като по време на визита в Пхенян Путин сключи споразумение със севернокорейския ръководител Ким Чен-ун, включващо обещание за военна взаимопомощ в случай на нападение срещу една от двете страни.

САЩ и техните съюзници обвиняват Северна Корея, че подпомага Русия чрез доставки на оръжие за войната ѝ в Украйна в замяна на икономическа и военна помощ.

Москва и Пхенян отричат тези обвинения.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: