Отидете към основна версия

3 269 23

Напредък в преговорите между Кипър и Гърция за високоскоростна електрическа мрежа

  • гърция-
  • кипър-
  • преговори-
  • електрическа мрежа

Проектът за свързване на Европа с Близкия изток през Средиземно море се оценява на 2,4 милиарда евро

Снимка: Shutterstock

Има напредък в преговорите между Кипър и Гърция за изграждането на високоскоростна електрическа кабелна мрежа, свързваща Европа с Близкия изток през дъното на Средиземно море, съобщи днес кипърски официален представител, цитиран от Ройтерс и БТА.

Така нареченият Great Sea Interconnector (GSI) има за цел да свърже преносните мрежи на Гърция през Крит, Кипър и евентуално Израел в проект, струващ 2,4 милиарда евро. До Кипър кабелът се оценява на 1,9 милиарда евро.

След завършване на проекта това ще бъде най-дългият (1240 км) и най-дълбокият (3000 метра) интерконектор за постоянен ток с високо напрежение в света. Представители на Европейския съюз са заявили, че ЕС е готов да финансира част от проекта, който в момента е планирано да бъде завършен до около 2030 г.

Амбициозният проект обаче засяга сложна смесица от припокриващи се претенции за юрисдикция между Гърция, Кипър и регионалния съперник Турция в Средиземно море – въпрос, който може да изплува отново в бъдеще.

Кипър поиска яснота относно това какво ще плати за проекта и какво ще се случи, ако възникнат „геополитически рискове“ – като потенциалното противопоставяне на Турция – които могат да доведат до забавяния и възможни допълнителни разходи.

„Консултациите между страните продължиха през последните дни и има напредък“, каза Янис Андониу, заместник-говорител на кипърското правителство.

Андониу заяви, че е възможно въпросът да бъде обсъден на заседание на кабинета, насрочено за по-късно днес. Той добави, че темата ще бъде обсъдена и на среща между президента на Кипър Никос Христодулидис и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Атина в четвъртък, поясни Андониу пред Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: