Отидете към основна версия

2 222 28

Бъдещият канцлер на Германия? Кой е Фридрих Мерц

  • германия-
  • олаф шолц-
  • алтернатива за германия-
  • ангела меркел-
  • маркус зьодер-
  • фридрих мерц

Мерц, който години наред е работил за големи корпорации и е смятан за мултимилионер, има имиджа на политик, който е далеч от хората

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Амбициозен, напорист, целеустремен, но твърде импулсивен и консервативен - християндемократът Фридрих Мерц има всички шансове да стане бъдещият канцлер на Германия. Портрет на политика от ХДС.

Фридрих Мерц отдавна чака този момент. Когато през 2002 година юристът загуби битката за лидерството на Християндемократическия съюз (ХДС) от Ангела Меркел, той постепенно се оттегли от политиката. Но 22 години по-късно Мерц има шанс за пълен реванш, след като тази седмица стана ясно, че именно той ще е кандидатът на ХДС/ХСС за канцлерския пост в Германия.

Последната пречка пред Мерц се казваше Маркус Зьодер - лидерът на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) неведнъж е показвал, че също се стреми към канцлерския пост. Преди три години, когато Ангела Меркел обяви, че се оттегля, започна да се спекулира около евентуална номинация на Зьодер. Но той така и не успя да спечели достатъчно подкрепа сред партньорите си от ХДС и като кандидат-канцлер тогава беше издигнат Армин Лашет, който на изборите за Бундестаг обаче загуби от Олаф Шолц и социалдемократите. Сега Мерц трябва да се поучи от грешките на Лашет, за да не повтори неуспеха му през септември 2025 година.

Убеден опонент на Меркел

Мерц прекара близо 10 години извън политиката - време, през което я следеше от втория ред. Навремето той се оттегли след разногласия с Ангела Меркел, като впоследствие спорадично критикуваше част от нейните решения - например по отношение на миграцията или на отказа на Германия от ядрената енергия.

Първоначално опитите му да оглави ХДС след нейното оттегляне не се увенчаха с успех - той първо загуби от Анегрет Крамп-Каренбауер, а след това и от Армин Лашет. Самият Мерц казва, че е водил тригодишна битка срещу „истаблишмънта в партията“, преди да се успее да се наложи през 2022 година. Подобни изказвания разкриват и особеностите в характера на Мерц, отбелязва ZDF - мнозина го смятат за твърде импулсивен и дори лекомислен. Още две неща, по които коренно се различава от Ангела Меркел.

Консервативен и богат

Най-голямата разлика между тях обаче е в политиките - докато при Меркел ХДС бе смятана за далеч по-умерена и либерална, под ръководството на Мерц партията зави надясно и си навлече дори обвинения в популизъм. Самият той преди време беше остро критикуван, защото заяви, че някои млади имигранти в Германия се държат като „малки паши“, а по адрес на някои украински бежанци говореше за „социален туризъм“. Решението му да пътува с частен самолет за сватбата на германския финансов министър Кристиан Линднер през 2022 година също предизвика сериозни критики. Напоследък Мерц е все пак по-въздържан и изблиците му са запазени единствено за пред събрания на партията при закрити врати, разкриват инсайдери пред ZDF.

По-лош имидж от този на някои съперници

Рейтингът му в социологическите проучвания е по-слаб от този на бившите му съперници Маркус Зьодер и Хендрик Вюст (премиер на Северен Рейн-Вестфалия). Тези разлики си личат особено отчетливо сред жените и сред младите избиратели.

Мерц, който години наред е работил за големи корпорации и е смятан за мултимилионер, има имиджа на политик, който е далеч от хората. Той е верующ католик и има три деца. Християндемократът никога не е ръководил министерство, нито има някакъв административен опит, но привържениците му казват, че големият опит в частния сектор ще му помогне да раздвижи стагниращата германска икономика. Самият той обещава по-ниски данъци за бизнеса, по-малко социални привилегии и по-ниски цени за електроенергията.

Линията, която следва Мерц, показва резултати

Въпреки съмненията и активните усилия по подобряване на имиджа му, християндемократите изглеждат обединени около кандидатурата на Фридрих Мерц. Хендрик Вюст в началото на годината предупреди, че християндемократите би следвало да се придържат към „политиките на съвремието“, които водеше Меркел, а не да „печелят евтини точки“. Сега обаче и той застана зад Мерц.

Новата програма и линията, по която кандидатът за канцлер на християндемократите води партията си, вече показва резултати, включително електорално. Лидерът на ХДС освен това заема все по-активна роля на международната сцена, в това число и в Европейската народна партия. Остава да видим дали ще успее да се пребори за канцлерския пост и дали ще изпълни една от основните си цели - да върне обратно част от избирателите, които гласуват за „Алтернатива за Германия“.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: