Отидете към основна версия

1 804 41

Вашингтон: Студената война е нищо пред сегашните заплахи от Китай

  • сащ-
  • китай-
  • тайван-
  • си дзинпин-
  • джо байдън

Администрацията на президента Джо Байдън беше категорична, че не се стреми към открит конфликт с Пекин, но все повече анализатори твърдят, че ескалиращата глобална конкуренция между двете суперсили прилича на нов стил на студена война

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Предизвикателствата пред САЩ, отправени от Китай, надвишават тези от Студената война. Това заяви заместник-държавният секретар на САЩ Кърт Кембъл, цитиран от "Ройтерс".

Той отправи обвинението, че подкрепата на Пекин за руската отбранителна индустрия идва директно от ръководството на Китай.

Въпреки че администрацията на президента Джо Байдън беше категорична, че не се стреми към студена война с Китай, все повече анализатори и членове на Конгреса на САЩ твърдят, че ескалиращата глобална конкуренция между двете суперсили прилича на различен, но нов стил на студена война.

На изслушване на комисията по външни работи на Камарата на представителите Кембъл посочи, че Вашингтон трябва да поддържа двупартиен фокус върху Китай и да увеличи скоростта на военното корабостроене на САЩ и капацитета на американската отбранителна производствена база.

"Честно казано, Студената война бледнее в сравнение с многостранните предизвикателства, които Китай представя. Не са само военните предизвикателства. Те са навсякъде. Това е в Глобалния юг. Това е в технологиите", обобщи Кембъл.

Външните кризи, включително войната на Русия в Украйна и конфликтът Израел-Газа, разсеяха усилията на Байдън да се съсредоточи върху Китай и Индо-тихоокеанския регион. В началото на своя мандат той обеща да не позволи на Китай да надмине Съединените щати като световен лидер.

Китайският държавен глава Си Дзинпин и руският му колега Владимир Путин - лидерите на двата най-мощни съперника на Съединените щати, през май обещаха "нова ера" на партньорство и представиха Вашингтон като агресивен хегемон от Студената война.

Кембъл, дипломат номер 2 на Държавния департамент, заяви, че увеличаването на скоростта на производството на военни кораби на САЩ трябва да бъде най-висок приоритет през следващото десетилетие.

"Това е военноморско време", подчерта той и нарече увеличаването на скоростта, с която се проектират и изграждат корабите на ВМС на САЩ, "най-важното нещо, което трябва да направим през следващите 10 години".

"Военноморските сили трябва да се укрепят. Ние трябва да се укрепим с тях", настоя той.

Кембъл, който се срещна с представители на НАТО и ЕС по-рано този месец, за да предостави на съюзниците подробности за "съществената подкрепа" на Китай за руската военна индустриална база, отбеляза, че Русия в замяна подкрепя Пекин с подводни и ракетни технологии.

"Най-притеснителното е, че това идва от самия връх", изтъкна Кембъл, имайки предвид подкрепата на високопоставени китайски лидери за Москва. Той добави, че Китай е подкрепял дейността на Русия с дронове в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 16 гласа.

Свързани новини