Отидете към основна версия

1 025 49

Основният приоритет на Джо Байдън до края на мандата му

  • джо байдън-
  • приоритет-
  • управление-
  • израел-
  • ивицата газа

Това е сделката за мир в ивицата Газа

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън е казал на своите съветници по националната сигурност, че постигането на примирие в ивицата Газа е станало негов приоритет до края на мандата му, съобщи вестник Politico, позовавайки се на неназовани източници.

По този начин държавният глава смята, че ще остане в историята като „миротворец“, а също така ще може да улесни победата на кандидата за президент на Демократическата партия Камала Харис. Според източници, обаче напредъкът на Вашингтон по сделката за Газа е възпрепятстван от два основни проблема. Първо, Израел изисква да запази присъствието на своя контингент по демилитаризираната зона близо до границата с Египет, а радикалното палестинско движение Хамас категорично отказва да направи отстъпки на това искане. Второ, съществуват сериозни разногласия между Израел и Хамас по отношение на обхвата и времето на размяната на палестински затворници с израелски заложници.

Въпреки това източниците на изданието съобщават, че президентът е организирал среща със съветници по националната сигурност и ги е призовал да „игнорират последните провали“ и да продължи да работи с двете страни в конфликта и посредниците за постигане на примирие. В същото време служители от администрацията на Байдън изразиха скептицизъм, че сделка за Газа ще бъде сключена в близко бъдеще, поради липсата на желание за това и от двете страни в конфликта.

На 22 септември Байдън по време на разговор с репортери каза, че Съединените щати ще направят всичко възможно, за да попречат на конфликта в Близкия изток да прерасне в пълномащабна война. Президентът отбеляза още, че е обезпокоен от нарастващото напрежение в региона.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.

Свързани новини