Отидете към основна версия

1 369 36

САЩ и Румъния подписаха споразумение за заем от 920 милиона долара за модернизация на отбраната

  • румъния-
  • споразумение-
  • сащ-
  • заем-
  • модернизация-
  • отбрана

Финансирането ще подпомогне румънската отбранителна индустрия и укрепване на сътрудничеството с НАТО

Снимка: БГНЕС

САЩ и Румъния подписаха споразумение за директен заем на стойност 920 милиона долара за модернизация на румънската отбрана. Това се случи на церемония в сградата на румънското правителство на Площада на победата в Букурещ, предавана на живо в социалните мрежи, цитирано от БТА.

Подписите под документа сложиха румънският финансов министър Марчел Болош и директорът на Агенцията за сигурност и отбрана на САЩ Майкъл Милър. На церемонията присъстваха премиерът Марчел Чолаку и посланикът на САЩ в Румъния Катлийн Кавалек. Те определиха споразумението като доказателство за стратегическото партньорство между двете държави.

„Достъпът на Румъния до такова значително финансиране е силен аргумент за доверие, а и за статута на нашата държава. Това споразумение е само първият етап от бъдещите проекти, свързани с отбраната, които ще развием заедно със Съединените щати“, заяви Марчел Чолаку.

Той добави, че средствата ще бъдат използвани както за подобряване на отбранителния капацитет на страната, така и за развитие на местната отбранителна индустрия.

„Ще създадем нови работни места и ще имаме достъп до техника на най-високо ниво, което ще ни позволи да работим със САЩ и нашите съюзници от НАТО, за да се справим със заплахите за страните от Източния фланг“, допълни румънският премиер.

Посланикът на САЩ в Румъния Катлийн Кавалек информира, че отговорните институции са подготвили споразумението за рекордно кратко време – четири месеца.

„Това не е просто финансово споразумение, а доказателство за нашето устойчиво двустранно партньорство“, подчерта тя. Според Кавалек то ще подобри и икономическите връзки между САЩ и Румъния.

„За 20 години, откакто Румъния се присъедини към НАТО, тя доказа, че е надежден и способен партньор, фактор за стабилност на Източния фланг и в региона на Черно море“, добави американският посланик.

Тя изрази мнение, че подписването на това споразумение е важно, предвид предизвикателствата, произтичащи от войната в Украйна и агресивното поведение на Русия.

„Отговорът на Румъния е пример – от помощта за бежанците, коридорите за пшеница, които осигури, до подготовката на украински пилоти за управление на Ф-16“, добави Кавалек.

На финала тя увери румънския народ, че САЩ винаги ще подкрепят Румъния по въпросите на отбраната и защитата на нейния суверенитет.

Както БТА съобщи, заемът е предоставен чрез американския механизъм за външни военни продажби (FMS) с 12-годишен план за погасяване. Тегленията от заема ще се извършват от Министерството на националната отбрана на Румъния до 700 милиона долара и от Министерството на икономиката и румънската национална компания "Ромарм" до 220 милиона долара чрез сметката, открита от правителството на САЩ във Федералната резервна банка на Ню Йорк.

Министерството на финансите твърди, че заемът няма да засегне държавния бюджет.

На 21 август правителството одобри спешна наредба, създаваща правната рамка, позволяваща на Румъния да има достъп до средства при благоприятни финансови условия чрез програмата за чуждестранно военно финансиране (FMF), предлагана от правителството на САЩ и други държави.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: