Отидете към основна версия

1 414 50

Близък на Орбан със скандално изказване: Не трябваше да се противопоставяме на съветската армия през 1956 г.

  • виктор орбан-
  • балаж орбан-
  • ссср-
  • унгария-
  • червената армия-
  • будапеща-
  • унгарско въстание

Антисъветското въстание в Унгария през 1956 г. беше жестоко потушено от Червената армия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Близък помощник на унгарския премиер Виктор Орбан предизвика възмущение, като заяви, че Унгария е щяла да се справи по-добре, ако не се е противопоставяла на съветското нахлуване през 1956 г., предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Агенцията отбелязва, че той е казал това в коментар пред унгарския новинарски сайт "Мандинер" тази седмица, като е разкритикувал и днешните усилия на Украйна да отблъсне руските сили.

В интервюто си за сайта политическият директор на Орбан - Балаж Орбан (двамата нямат роднинска връзка), заяви също така, че украинският президент Володимир Зеленски е постъпил безотговорно, като е решил да се противопостави на руската инвазия през февруари 2022 г., предизвиквайки война, която доведе до много жертви.

Антисъветското въстание в Унгария през 1956 г. беше жестоко потушено от Червената армия. Годишнината от въстанието, която се отбелязва на 23 октомври, е важен официален празник в Унгария. Премиерът националист Орбан, който се прослави през 1989 г. с искането си за изтегляне на съветските войски от Унгария, веднага заяви, че "двусмислените" думи на неговия помощник са били грешка, докато лидерът на унгарската опозиция ги осъди като "предателски".

В изявление днес пред унгарското национално радио премиерът Орбан отбеляза, че е важно да се говори "много внимателно и ясно" по толкова чувствителни въпроси. "Сега политическият ми директор направи двусмислено изявление, което е грешка, тъй като обществото ни застана на основата на революцията от 1956 г. и израсна от нея", заяви Орбан, който направи въпроса за националния суверенитет крайъгълен камък на своето управление.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: