Отидете към основна версия

1 020 34

ЕЦБ: Европа се нуждае от по-големи и силни банки, за да се конкурира със САЩ и Китай

  • кристин лагард-
  • европейска централна банка-
  • икономика-
  • инфлация-
  • банки

Сливанията носят известни рискове, но частният сектор трябва да реши дали сделката има смисъл, посочи още Кристин Лагард

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европа се нуждае от по-големи и по-силни банки, които могат да се конкурират с кредитните институции в САЩ и Китай. Това заяви президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на изслушване пред комисията на Европейския парламент по икономически и парични въпроси, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Изказването на Лагард последва информацията за разговори за евентуалното сливане на германската банка "Комерцбанк" (Commerzbank) и италианската "УниКредит" (UniCredit). Италианският кредитор наскоро увеличи дела си в "Комерцбанк" до над 21 процента, като обяви, че планира да продължи да купува акции, докато делът достигне 29,9 процента. Евентуалното сливане обаче срещна съпротивата както от страна на германската банка, така и на мнозинството от политиците в Берлин.

Според Лагард окрупняването е в най-добър интерес на Европа и частният сектор трябва да решава дали да продължи с подобни сделки.

"Трансграничните сливания – банки, които действително могат да се конкурират в мащаб, в дълбочина и в обхват с други институции по света, включително американските и китайските банки – според мен са желателни", каза Лагард пред комисията на ЕП, добавяйки, че нейните коментари не трябва да се приемат като пряка намеса в конкретна сделка.

Сливанията носят известни рискове, но частният сектор трябва да реши дали сделката има смисъл, посочи още тя.

"Трансграничните сливания, ако създават по-големи институции, които са по-гъвкави и имат по-голям мащаб и по-голяма дълбочина, имат много ползи", каза Лагард.

Това не е без потенциални рискове, но, разбира се, предприемачите в частния сектор трябва да оценят всичко това и да определят дали има смисъл (от подобни сделки – бел. р.) или не", обясни още тя.

По отношение на инфлацията Лагард заяви, че Европейската централна банка е все по-уверена, че инфлацията ще спадне до целта от 2 на сто и това трябва да бъде отразено в предстоящото през октомври лихвено решение.

ЕЦБ вече намали лихвите за първи път през юни, както и още веднъж по-рано този месец.

"Последните данни укрепват нашата увереност, че инфлацията ще се върне към целта своевременно", което ще бъде взето предвид на заседанието по паричната политика на ЕЦБ през октомври, посочи Лагард.

Тя също така се спря на поредицата от слаби данни за икономическия растеж в еврозоната, определяйки го като "изправен пред насрещни ветрове".

Все пак Лагард каза, че се очаква възстановяването да се засили и нарастващите реални доходи да позволят на домакинствата да потребяват повече.

По думите ѝ пазарът на труда, източникът на известен ценови натиск заради бързия растеж на заплатите, остава устойчив, дори ако растежът на заплатите се забавя и корпоративните печалби поемат част от увеличенията на заплатите.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: