Отидете към основна версия

11 211 219

FT: Украйна е изправена пред най-мрачния си час, армията иска преговори с Путин

  • украйна-
  • зеленски-
  • володимир зеленски-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • сащ-
  • армия-
  • владимир путин-
  • путин

Зеленски се върна от Вашингтон с празни ръце по два основни въпроса: влизането в НАТО и ударите със западни ракети по военни бази в Русия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна е изправена пред най-мрачния си час и я очакват тежки времена, пише Financial Times.

Президентът Володимир Зеленски се върна с празни ръце от САЩ и сега е изправен пред трудни предизвикателства: напредъкът на Русия на фронта, изтощеното общество и заплахата от тежка зима.

Много украински военни на фронтовата линия са все по-склонни да преговарят с Русия. Военен командир, разговарял с FT, казва: „Сега съм за преговори“. Той се притеснява, че синът му, също военен, може да прекара живота си във война, а внукът му ще наследи безкрайни конфликти.

Друг офицер от 72-ра механизирана бригада в Курахово предупреждава: „Ако САЩ спрат кранчето, с нас е свършено“. Това отразява опасенията относно зависимостта на Украйна от западната подкрепа. Друг украински войник признава, че не може да си представи как Украйна ще се върне към границите си от 1991 г.

Според председателя на комисията по външна политика на Върховната рада Олександър Мережко „обществото е изтощено“. Той отбелязва нарастващия натиск върху президента Зеленски от страна на западните партньори да започне преговори - въпреки съмненията относно готовността на Русия да предприеме подобни стъпки.

Има нарастващи опасения, че потенциална победа на Доналд Тръмп на предстоящите президентски избори в САЩ може да принуди Украйна към неблагоприятно мирно споразумение под заплаха от прекъсване на военната и финансова помощ. Както отбелязва високопоставен украински служител, „повечето играчи искат деескалация“.

Най-ревностните поддръжници на Украйна в Европа може да искат да продължат борбата си, но нямат оръжия за това и нямат планове да запълнят празнината, оставена от Съединените щати.

Влизайки във водовъртежа на предизборната кампания в САЩ, Зеленски проведе отделни разговори с президента Джо Байдън, вицепрезидента Камала Харис и републиканския ѝ опонент Тръмп. В един момент мисията на Зеленски в САЩ можеше да се превърне в катастрофа, след като Тръмп го разкритикува, че се съпротивлява на мирните преговори.

Украинският лидер се върна от Вашингтон с празни ръце по два основни въпроса: разрешение от Съединените щати украинските сили да използват западни оръжия за удари на големи разстояния на руска територия; и напредък по кандидатурата на Украйна за присъединяване към НАТО. Администрацията на Байдън се съпротивлява и на двете, страхувайки се, че това може да насърчи Москва да ескалира конфликта, потенциално включващ Съединените щати и други съюзници.

Истинският смисъл на "плана за победа" е, че той измества военните цели на Украйна от пълно освобождение към накланяне на войната в полза на Киев, казва високопоставен украински служител. „Това е опит да се промени траекторията на войната и да се привлече Русия на масата за преговори. Зеленски наистина вярва в това.“

Няколко европейски дипломати, които присъстваха на Общото събрание на ООН в Ню Йорк миналата седмица, казаха, че е имало забележима промяна в тона и съдържанието на дискусиите около потенциално споразумение. Те отбелязват по-голяма откритост сред украинските официални лица за обсъждане на възможността за съгласие за прекратяване на огъня, дори ако руските войски останат на тяхна територия.

Украйна е изправена пред нови предизвикателства, по-специално трудна зима, заплаха от атаки срещу енергийния сектор, мобилизация и неясни перспективи за членство в НАТО.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 101 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: