Отидете към основна версия

2 394 41

Иран предупреждава за по-силен отговор при израелски ответни действия и отправя послание към САЩ

  • иран-
  • предупреждава-
  • отговор-
  • израел-
  • послание-
  • сащ

След ракетна атака срещу Израел, иранският външен министър призовава Вашингтон да не се намесва

Снимка: БГНЕС

Иранският министър на външните работи Абас Арагчи е разговарял по телефона със свои колеги от Европа веднага след ракетната атака на Иран срещу Израел, предадоха световните медии, позовавайки се на иранските държавни медии, цитирано от БТА.

Според иранската новинарска агенция ИРНА, Арагчи разговарял с германската външна министърка Аналена Бербок, както и с колегите си от Великобритания, Франция и други страни. Той ги информирал, че ракетната атака срещу Израел е приключила.

„Ако ционисткият режим обаче предприеме ответни действия, нашият отговор ще бъде още по-тежък“, заявил министърът. Той подчертал, че Иран не желае ескалация, но не се страхува от война.

Иран е отправил и предупреждение към Вашингтон чрез Швейцария, че САЩ не бива да се намесват след ракетния удар по Израел.

„На Швейцария бе изпратено предупреждение с молба да предадат на американците, че това е наше законно право на самозащита и нямаме намерение да продължаваме. Също така предупредихме САЩ да стоят настрана и да не се намесват“, заяви Арагчи, цитиран от агенция „Тасним“.

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) снощи заяви, че е изстрелял 200 ракети срещу Израел. Атаката била извършена в отговор на убийствата на лидера на „Хамас“ Исмаил Хания, на лидера на „Хизбула“ Хасан Насралла и на ирански генерал, добави КГИР.

По първоначални оценки на израелската армия броят на изстреляните ракети е бил около 180.

Според Иран атаката е била насочена срещу три израелски военновъздушни бази и централата на израелската служба за външно разузнаване „Мосад“.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.

Свързани новини