Отидете към основна версия

1 513 35

Украински дронове подпалиха склад за гориво в Крим, Русия удари пристанищната инфраструктура на Одеса

  • русия-
  • украйна-
  • война

Един убит и шестима ранени в Славянск. Зеленски призова за повече оръжия преди срещата на върха в базата "Рамщайн"

Снимка: Фейсбук

След среднощна атака на украински дронове на окупирания от Русия полуостров Крим вчера беше подпален голям склад за гориво, съобщи генералният щаб на Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Жителите на град Феодосия, на кримския бряг на Черно море, разпространиха по-рано вчера в социалните мрежи видеоклипове на пожара, на които в далечината над южното крайбрежие на полуострова се виждаха кълба дим.

Местните руски власти потвърдиха информацията за пожара, но не коментираха, че той е в резултат на нападение с украински дронове.

През вчерашната нощ на целия полуостров Крим беше обявена въздушна тревога, а в кримския пристанищен град Севастопол, както и в района на руските военновъздушни бази "Белбек" и "Саки" имаше експлозии и противовъздушен огън.

Русия удари пристанищната инфраструктура на Одеса тази вечер, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението "Телеграм", цитиран от БТА.

По негова информация руските сили са ударили с балистична ракета цивилен товарен кораб, плаващ под флага на Палау.

Загинал е 60-годишен украинец, служител на частна компания, обработващ стоки. Ранени са също 5 чужди граждани, като четирима от тях са в тежко състояние. В момента им се оказва необходимата медицинска помощ.

"Руските терористи отново се опитват да осуетят работата на украинския зърнен коридор", се казва в съобщението на Кипер.

През последните няколко дни това е втората атака на цивилен товарен кораб в пристанищата на Одеска област.

Най-малко един човек загина и шестима са ранени при руски въздушен обстрел по източния украински град Славянск в близост до фронтовата линия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на пост в "Телеграм" на областния управител на Донецка област Вадим Филашкин.

Според него при обстрела са били засегнати 6 многоетажни жилищни блока, административна сграда и бизнес обект. На разпространени онлайн снимки се виждат апартаменти с изпочупени прозорци и щети по фасадите.

По думите на Филашкин сред ранените има 2 деца, включително и 2-годишно.

Преди срещата на върха на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна в американската военновъздушна база "Рамщайн" в Германия в края на тази седмица украинският президент Володимир Зеленски спешно призова снощи съюзниците си за значително по-големи доставки на оръжие, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В снощното си видеопослание Зеленски заяви, че през следващите месеци ще са необходими задоволителни доставки за фронтовата линия, оборудване за военните бригади и оръжия с голям обсег, за да бъде спряна Русия и да бъде принудена да иска мир.

"Ще се опитаме да убедим партньорите си на предстоящата среща в "Рамщайн" за спешната необходимост от значително укрепване на способностите ни и нашите позиции точно сега, през тези есенни месеци", каза Зеленски по повод на насрочената за събота среща.

"Приканваме нашите партньори да определят как си представят края на тази война, мястото на Украйна в глобалната архитектура на сигурността и съвместните стъпки, които могат да насочат тази война към приключване", подчерта Зеленски.

За първи път лидерите на страните, подкрепящи Украйна, планират да се срещнат в базата "Рамщайн", включително президентът на САЩ Джо Байдън, който пристига на посещение в Германия в края на тази седмица.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: