Отидете към основна версия

876 13

Вот на недоверие край Айфеловата кула! Правителството на Мишел Барние оцеля

  • франция-
  • еманюел макрон-
  • мишел барние-
  • марин льо пен-
  • жордан бардела

Предложението на левицата за вот на недоверие срещу Мишел Барние е мъртвородено и е само израз на недоволство от една порочна демократична ситуация

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Левицата във Франция очерта границата между поддръжниците и противниците на правителството, пише в. „Монд“. Вчера внесеното от нея предложение за вот на недоверие срещу правителството на Мишел Барние получи само 197 гласа. Това е много по-малко от необходимите 289 гласа за свалянето му. Към 192-та гласа, подадени от четирите групи на лявата коалиция „Нов народен фронт“, бяха добавени само пет гласа от други формации и независими депутати.

Първият вот на недоверие срещу новото правителство, гласуван само седмица след като Барние представи какви политики ще следва кабинетът и още преди да е бил представен проектобюджетът за 2025 г., очаквано не мина, пише в. „Паризиен“. Нямаше никаква интрига, тъй като всичко зависеше от волята на депутатите от „Национален сбор“. А последните, чрез своята лидерка Марин Льо Пен, предварително бяха посочили, че няма да гласуват за него. Поне засега, допълва столичното издание.

Както се очакваше, левицата отстояваше принципна позиция при вота на недоверие срещу правителството на макронистите и дясната партия "Републиканците", което смята за нелегитимно. „Господин министър-председател, изобщо не трябваше да стоите пред мен и да сядате на тези скамейки с правителство, което също не трябваше да бъде назначавано“, заяви Оливие Фор, първи секретар на Социалистическата партия, част от „Нов народен фронт“.

Фор повтори тезата на левицата, че след изборите е било извършено посегателство срещу демокрацията, тъй като премиерът е от партия, която е загубила изборите, а правителството му е под опеката на крайната десница, срещу която са гласували две трети от избирателите.

Когато Барние излезе на трибуната на Националното събрание, за него въпросът не беше дали внесеният от левицата вот на недоверие ще свали правителството му. По тази тема лидерката на партия „Национален сбор“ Марин Льо Пен сложи край на интригата още преди седмица, като обяви, че нейните депутати няма да подкрепят инициативата на „Нов народен фронт“. Това се потвърди и от преброяването на гласовете. Новият министър-председател беше изправен пред съвсем различно предизвикателство. Подобно на предшествениците си Елизабет Борн и Габриел Атал, този първи безобиден вот на недоверие е преди всичко възможност да започне да се изявява, да налага своя стил и да прилага своя метод, пише в. „Фигаро“.

На подиума Мишел Барние се защити спокойно и, както често се случва, с нотка хумор, допълва изданието. „Не е необходимо да ми се напомня, че правителството е в малцинство, знам това. Няма абсолютно мнозинство за никого“, каза Барние.

Според Оливие Фор в бюджета, който ще бъде представен в четвъртък, ще има категорично орязване на социалните политики. На което Барние отговори: „Истината, която трябва да кажем на френския народ, е, че харчим твърде много, харчим пари, с които не разполагаме. И че вземаме заеми с лихви, които вече се отдалечават от тези на европейските ни съседи“.

Предложението на левицата за вот на недоверие срещу Мишел Барние е мъртвородено и е само израз на недоволство от една порочна демократична ситуация. Тази конкретна процедура (гласуват само тези, които подкрепят предложението), която не позволява нито въздържане, нито гласуване против, се превърна в своеобразен институционален жест на безполезно раздразнение, отбелязва в. „Либерасион“.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: