Отидете към основна версия

3 183 29

Техеран предупреди страните от Персийския залив: Очаквайте отговор при неприемлива реакция на израелска атака

  • иран-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • аятолах али хаменей-
  • масуд пезешкиан

Изявлението идва на фона на нарастващата загриженост относно възможно израелско отмъщение заради иранската ракетна атака от миналата седмица

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Техеран предупреди арабските държави от Персийския залив, че би било "неприемливо", ако разрешат използването на тяхното въздушно пространство или военни бази срещу Иран, съобщава "Ройтерс".

Ислямската република подчерта, че всеки подобен ход ще предизвика отговор.

Изявлението идва на фона на нарастващата загриженост относно възможно израелско отмъщение заради иранската ракетна атака от миналата седмица. Външният министър на Иран Абас Аракчи се отправи към Саудитска Арабия и други държави от Персийския залив за разговори днес.

Те следват дискусиите между Иран и арабските страни от Персийския залив миналата седмица в кулоарите на азиатска конференция в Катар. Тогава държавите от Персийския залив се опитаха да уверят Иран в неутралитета си във всеки конфликт между Техеран и Израел.

"Иран даде ясно да се разбере, че всяко действие на страна от Персийския залив срещу Техеран, независимо дали чрез използване на въздушно пространство или военни бази, ще се разглежда като действие, предприето от цялата група, и Техеран ще отговори по съответния начин", изтъкна високопоставен ирански каза служител.

"Посланието подчерта необходимостта от регионално единство срещу Израел и значението на осигуряването на стабилност", отбеляза той. "Също така стана ясно, че всяка помощ за Израел, като например разрешаване на използването на въздушното пространство на регионална държава за действия срещу Иран, е неприемливо".

Очаква се днес президентът на САЩ Джо Байдън да проведе телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който ще включва обсъждане на всякакви планове за удар по Иран, твърди лице, запознато с въпроса.

Вашингтон се надява да прецени дали отговорът е подходящ, посочи друг човек, информиран за дискусиите.

Миналия петък Байдън заяви, че би помислил за алтернативи на нанасянето на удари върху иранските петролни полета, ако беше на мястото на Израел. Той посочи и че няма да подкрепи Израел да удари ирански ядрени обекти.

Иранският служител поясни, че Техеран не е обсъждал въпроса арабските производители на петрол от Персийския залив да увеличат производството, ако това в Иран бъде прекъснато по време на някаква ескалация.

Американският новинарски уебсайт Axios, позовавайки се на израелски официални лица, съобщи миналата седмица, че Израел може да атакува съоръжения за производство на петрол в Иран като отмъщение.

Организацията на страните износителки на петрол - ОПЕК, която де факто се ръководи от Саудитска Арабия, разполага с достатъчно свободен петролен капацитет, за да компенсира всяка загуба на доставките от Иран, ако израелско отмъщение извади от строя някои от съоръженията на страната.

Голяма част от свободния капацитет на ОПЕК е в района на Персийския залив в Близкия изток. Иран не е заплашвал да атакува петролни съоръжения в Персийския залив, но преди това предупреди, че ако "поддръжниците на Израел" се намесят пряко, техните интереси в региона ще бъдат атакувани.

Най-големият износител на петрол Саудитска Арабия имаше политическо сближаване с Техеран през последните години, което помогна за облекчаване на регионалното напрежение. Отношенията обаче остават трудни.

Саудитска Арабия внимава за ирански удар по нейните петролни съоръжения, откакто атака през 2019 г. срещу нейната ключова рафинерия в Aбкаик за кратко спря повече от 5% от световните доставки на петрол. Иран отрече да е замесен.

Западен дипломат в Персийския залив съобщи че по време на срещата между страните от Персийския залив и Иран в Доха Техеран е призовал за регионално единство пред евентуална израелска атака и е дал да се разбере, че смята неутралитета на държавите от Персийския залив за минимум.

Дипломатът посочи, че Иран ще следи отблизо как всяка страна от Персийския залив реагира в случай на израелска атака, както и как са използвани американските бази, разположени в съответните страни.

В Бахрейн, Кувейт, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства има военни съоръжения на САЩ или са разположени американски войски.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.

Свързани новини