Отидете към основна версия

5 150 66

Кой удари Кримския мост? Русия задочно обвини шефа на СБУ

  • крим-
  • украйна-
  • русия-
  • кримски мост-
  • василий малюк

В резултат на терористичната атака бяха убити двама души, едно дете е ранено, нанесени са щети на пътното платно, движението по моста беше спряно

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските следователи повдигнаха задочно обвинение в организирането на терористична атака на Кримския мост през лятото на 2023 г. на началника на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Василий Малюк, който беше арестуван задочно по това дело и обявен за издирване по други наказателни дела за тероризъм. Това съобщиха правоохранителните органи, цитирани от ТАСС.

"Разследването разполага с достатъчно основания, за да заключи, че участието на Василий Василиевич Малюк в организирането на терористичен акт на Кримския мост през лятото на 2023 г. е оправдано. 205, част 3 от Наказателния кодекс на Руската федерация (терористичен акт, довел до смъртта на хора)", каза събеседникът на агенцията.

Според него участието на Малюк в терористичната атака на Кримския мост през 2023 г. се потвърждава от резултатите на оперативно-издирвателните дейности. Ръководителят на СБУ по повдигнатите срещу него обвинения може да получи и доживотен затвор.

Припомняме, че нощта на 17 юли 2023 г. два украински надводни дрона атакуваха Кримския мост. Следственият комитет на Руската федерация образува наказателно дело за терористичен акт. В резултат на терористичната атака бяха убити двама души, едно дете е ранено, нанесени са щети на пътното платно. Движението по моста беше спряно.

Освен това Следственият комитет смята Малюк за организатор на терористичната атака на Кримския мост на 8 октомври 2022 г. Тогава беше взривен камион, в резултат на което се запалиха резервоарите на намиращия се наблизо товарен влак. Четирима души загинаха, а два участъка от автомобилната част на моста, водещ към полуострова, се срутиха. Разследването оцени щетите от експлозията на моста на около 7 милиарда рубли.

В същото време руското министерство на външните работи предаде на украинските власти искания в рамките на Международната конвенция за борба с бомбените терористични атентати и Международната конвенция за борба с финансирането на тероризма за незабавно задържане и екстрадиране на всички лица, замесени в тези терористични атаки. Сред тези искания е арестът на шефа на СБУ Малюк, който призна, че Украйна е организирала атентата на Кримския мост през октомври 2022 г. и разкри подробности за организацията на други терористични атаки в Руската федерация.

В края на март тази година Басманният съд на Москва разреши задочния арест на Василий Малюк по обвинение в извършване на терористична атака. Срокът на задържането му се изчислява от момента на екстрадирането му на територията на Руската федерация или от момента на задържането му на територията на Русия. Московският градски съд призна решението на първоинстанционния съд за законно. Малюк също е обявен за федерално и междущатско издирване.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания