Отидете към основна версия

5 082 105

В Германия: Визитата на Зеленски бе огромен провал

  • украйна-
  • германия-
  • русия-
  • война-
  • олаф шолц-
  • зеленски-
  • володимир зеленски-
  • оръжия-
  • рамщайн

Целта на Зеленски по време на пътуването му беше да спечели повече подкрепа в борбата срещу Русия, но в Берлин не постигна това

Снимка: БГНЕС/ EPA

Визитата на украинския президент Володимир Зеленски в Германия бе провал за Киев, защото не постигна целта си, пише германският в. BILD, цитиран от focus.de.

Воаяжът на Зелеснки бе разочарование, защото въпреки интензивните дискусии с Олаф Шолц и други европейски лидери, ключовите искания на украинския президент по време на пътуването му в Европа останаха неизпълнени.

Украинският президент Володимир Зеленски възлага големи надежди на своя „план за победа“, който представи на европейски лидери по време на пътуването си до няколко страни, включително Италия и Германия. Но тези надежди сега вероятно ще бъдат попарени. Целта на Зеленски по време на пътуването му беше да спечели повече подкрепа в борбата срещу Русия, но в Берлин имаше малък напредък по този въпрос.

Канцлерът Шолц отхвърли две от основните искания на Зеленски. Първият проблем е искането да бъде разрешено използването на западни далекобойни оръжия срещу стратегически цели в Русия. Украинското правителство многократно е подчертавало, че целта трябва да бъде отслабване на руската армия, така че тя никога повече да не може да атакува друга страна.

Второ, Зеленски призова Украйна да бъде бързо приета в НАТО, съчетано с гаранции за сигурност. Според източници на BILD обаче Шолц не е дал ясен отговор на тези искания. Въпреки че канцлерът не е казал директно "не", няма положително потвърждение.

Германският полковник Ралф Тиле и бивш член на екипа на главнокомандващия на НАТО заяви, че това е горчив удар за Зеленски. „След като през последните години Западът насърчи Зеленски с еуфорични изявления и наративи за военна подкрепа и интеграция в НАТО и ЕС, сега настъпва фаза на разочарование“, каза военният експерт. Според него пътуването на Зеленски в Европа е било полезно по една причина – то е помогнало да се оценят по-реалистично оставащите военни и политически възможности за действие на Киев.

Разочароваща беше визитата на Зеленски и в САЩ преди дни. Той поиска от американския президент Джо Байдън разрешение да атакува руски военни бази със западни ракети, както и гаранции, че Украйна ще бъде приета скоро в НАТО. Не получи положителен отговор по нито един от тези въпроси.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 64 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: