Отидете към основна версия

2 599 104

НАТО изпраща ясен сигнал към Москва, че има готовност да се защити с ядрени оръжия

  • нато-
  • марк рюте-
  • русия-
  • учение-
  • ядрени оръжия-
  • сигурност

НАТО започва ежегодното учение за ядрено възпиране

Снимка: БГНЕС/ EPA

НАТО започва днес ежегодното си ядрено учение, в което през следващите две седмици ще участват около 2000 военнослужещи от осем военновъздушни бази, съобщи ДПА, предаде БТА.

Учението Steadfast Noon ще включва 60 самолета, които ще участват в тренировъчни полети над Западна Европа. Сред тях са изтребители, способни да транспортират американски ядрени бомби, разположени в Европа, и бомбардировачи с далечен обсег, както и самолети за наблюдение и зареждане с гориво.

В ученията няма да бъдат използвани бойни оръжия, заявиха от НАТО. Тазгодишните учения ще се проведат във военновъздушните бази в Белгия и Нидерландия, както и във въздушното пространство над Великобритания, Дания и Северно море.

Участват самолети от общо 13 държави от алианса. НАТО подчертава, че учението е "рутинна и повтаряща се тренировъчна дейност“, а не отговор на руското нахлуване в Украйна. Въпреки това организацията има за цел да изпрати ясен сигнал на Москва, че НАТО е готова да се защити с ядрени оръжия, ако се наложи.

"Ядреното възпиране е крайъгълният камък на съюзническата сигурност“, заяви генералният секретар на НАТО Марк Рюте. "Steadfast Noon е важен тест за ядреното възпиране на Алианса и изпраща ясно послание към всеки противник, че НАТО ще защитава и отбранява всички съюзници.“

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: