Отидете към основна версия

1 077 48

Жозеп Борел призовава за помощ за Украйна и прекратяване на огъня в Близкия изток

  • жозеп борел-
  • украйна-
  • помощ-
  • прекратяване на огъня-
  • близкия изток

Върховният представител на ЕС настоява за допълнителни средства за Киев и осъжда нападенията срещу служители на ООН

Снимка: БГНЕС

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел призова днес за осигуряване на допълнителна помощ за Украйна и за незабавно прекратяване на огъня в Близкия изток, преди началото на днешната среща на европейските външни министри в Люксембург, цитирано от БТА.

По време на срещата Борел обобщи, че обстановката в Украйна и Близкия изток се влошава. Той подчерта, че украинската страна се нуждае от допълнителни средства за противовъздушна отбрана и изрази надежда, че министрите ще постигнат споразумение за отпускане на нови суми от бюджета за военна помощ за силите на Киев. Борел отбеляза, че износът на украинско зърно през Черно море отново е затруднен заради руския обстрел на някои търговски кораби. "Надявам се да вземем решения за увеличение на помощта", заяви той.

По повод обстановката в Близкия изток, Борел призова за незабавно прекратяване на огъня в целия регион. Той изрази недоволство от нападенията на служители на ООН и заяви, че те са неприемливи. Борел настоя да престанат обвиненията срещу генералния секретар на ООН Антониу Гутериш от израелска страна, отбелязвайки, че решенията относно мисията на световната организация се взимат от Съвета за сигурност на ООН. "Престанете да обвинявате Гутериш", призова той.

Той уточни, че европейските министри ще обсъдят предложение за въвеждане на санкции, включително срещу двама израелски министри.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: