Отидете към основна версия

7 944 105

Северна Корея взриви общия път с Южна Корея, армията на Сеул произведе изстрели

  • северна корея-
  • южна корея-
  • азия-
  • ким чен ун

По-рано Северна Корея постави артилерията си по демаркационната линия в готовност за нанасяне на удари по Юга

Снимка: БГНЕС/ EPA

Южна Корея е произвела предупредителни изстрели, след като Северна Корея взриви по-рано днес участъци от общ път между двете корейски държави, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Южнокорейското съвместно командване на въоръжените сили поясни, че предупредителните изстрели, произведени южно от демаркационната линия между двете Кореи са били в отговор на севернокорейското решение да взриви участъци на своя територия на междукорейския път.

Южна Корея обяви, че Северна Корея е взривила участъка на нейна територия от път, свързващ двете корейски държави, предадоха световните агенции. Това се случва в момент на ескалиращо напрежение между Пхенян и Сеул във връзка с твърденията на Севера, че Югът е пратил дронове над севернокорейската столица.

Съвместният щаб на въоръжените сили на Южна Корея заяви, че Югът засилва готовността си за евентуални действия и наблюдението на ситуацията, но не навлезе в повече подробности.

Взривът на севернокорейския участък от общия път последва деня, в който севернокорейският лидер Ким Чен-ун насрочи среща с водещите военни и представители на службите за сигурност на Северна Корея. По време на срещата Ким е заявил, че прелитането на южнокорейски дронове над Пхенян е сериозна вражеска провокация. Той също така е възложил неуточнени задачи, свързани с незабавно военно действие и с операция по военно разубеждаване на противника с цел защита на суверенитета на Северна Корея, заяви севернокорейската държавна информационна агенция.

По-рано Северна Корея постави артилерията си по демаркационната линия в готовност за нанасяне на удари по Юга. В готовност за действия бяха поставени и други армейски подразделени. Южна Корея отказа за потвърди дали е пращала дронове над Севера, но предупреди, че ще накаже Северна Корея, ако безопасността на южнокорейските граждани бъде застрашена от нея по някакъв начин.

Разрушаването на севернокорейския участък от общия път се вписва в усилията на севернокорейския лидер да скъса връзките с Юга и да се откаже от десетилетната цел за обединение на Корейския полуостров.

По време на предходен период на междукорейско разведряване двете корейски държави свързаха два пътя и две железопътни линии по силноохраняваната им граница. Но впоследствие движението по тях беше преустановено зарани нови поводи на напрежение във връзка със севернокорейската ядрена програма и други спорни въпроси.

Миналата седмица Пхенян заяви, че за постоянно ще блокира пътя с Юга и ще изгради структури за защита на граничната линия в отговор на онова, което описа като „конфронтационна истерия“ на Сеул и на американските сили. Южнокорейски представители заявиха, че Северна Корея вече изгражда противотанкови бариери и поставя мини покрай границата, като това е започнало по-рано през годината. Източниците казаха също така, че Северна Корея поставя мини и премахва и уличното осветление покрай участъците на нейна територия на общите пътища с Южна Корея.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: