Отидете към основна версия

5 710 139

Украински командир: В света се оформя обединена ос на злото, а НАТО предлага само нелепи изявления

  • украйна-
  • северна корея-
  • русия-
  • война-
  • ос на злото-
  • максим жорин-
  • нато

Севернокорейски граждани служат активно в руските сили в Украйна, смята украинското разузнаване

Снимка: БГНЕС/ EPA

Не може да се надявате на симетрия. Пред очите на целия свят се изгражда една много мощна и обединена ос на злото, срещу която Западът не може да предложи нищо освен нелепи изявления и неработещи санкции.

Това заяви Максим Жорин, който е заместник-командир на Трета отделна десантно-щурмова бригада към ЗСУ, предаде агенция УНИАН.

Украинският военен командир остро разкритикува западните страни на липсата на реакция, докато има информация, че Северна Корея вече все по-активно се включва във войната срещу Украйна на страната на руския агресор.

Според Максим Жорин западните страни много наивно смятат, че войната няма да ги застигне, докато се оформя ос на злото, както я нарече той.

Севернокорейски граждани служат активно в части на руските въоръжени сили, смята се, че броят им е около 3000, предаде Укринформ. Информацията е била потвърдена от източници на агенцията в украинското разузнаване. Войниците са били забелязани в руските Брянска и Курска област, като е възможно да са участвали в боеве край градовете Суджа и Курск.

В. "Украинска правда" съобщи по-рано, че е бил сформиран "специален бурятски батальон", включващ севернокорейски граждани. Освен това се съобщава, че 18 севернокорейски военни са дезертирали, предаде БТА.

На 13 октомври украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че Русия засилва съюзите си с режими като севернокорейския, като преминава отвъд предаването на оръжия към разполагането на севернокорейски войници в руските военни сили.

Москва и Пхенян подписаха договор за стратегическо сътрудничество по време на посещението на президента Владимир Путин в севернокорейската столица през юни. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че клаузата за взаимопомощ е "доста непротиворечива" и не се нуждае от пояснения, в отговор на въпрос дали това значи, че Русия може да бъде въвлечена в конфликт на Корейския полуостров или че Северна Корея може да застане на нейна страна в конфликт със Запада.

Договорът "предполага наистина стратегическо дълбоко сътрудничество във всички области, включително сигурността", подчерта Песков пред медиите.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: