Отидете към основна версия

3 357 35

Залужни за плана на Зеленски: Единственото, което работи във войната, е математиката

  • украйна-
  • валерий залужни-
  • залужни-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • зеленски-
  • план за победа-
  • война-
  • великобритания-
  • нато

Планът предвижда Украйна официално да бъде поканена да се присъедини към НАТО и да получи разрешение да използва предоставените ѝ западни оръжия с по-голям обсег

Снимка: БГНЕС/ EPA

Бившият главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валерий Залужни изрази подкрепата си за Плана за победа на президента Володимир Зеленски въпреки напрежението между двамата около освобождаването от длъжност на генерала, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

"Украйна трябва ясно да следва плана", каза Залужни в рамките на първата си публична изява, след като беше назначен за посланик във Великобритания. Пред присъстващата аудитория в лондонския мозъчен тръст "Чатъм Хаус" той допълни: "Този списък от стъпки обаче засяга основно онези страни, които в крайна сметка би трябвало да са заинтересовани от приключване на войната."

Планът излага вижданията на Украйна как да бъдат укрепени позициите ѝ преди евентуални преговори с Русия за прекратяване на конфликта. След като запозна с тях представители на правителствата на САЩ и другите западни страни, Зеленски обяви публично ключови акценти от плана в реч вчера в украинския парламент.

Планът предвижда Украйна официално да бъде поканена да се присъедини към НАТО и да получи разрешение да използва предоставените ѝ западни оръжия с по-голям обсег по цели дълбоко навътре в руската територия - стъпки, които до този момент са посрещани с неохота от страна на съюзниците на Киев.

По мнение на Залужни членството на Украйна в алианса е единствената реална гаранция, която тя би могла да получи за сигурността си, и в този смисъл то се явява безалтернативно, затова генералът подкрепя напълно предложението на Зеленски НАТО да отправи покана на Киев. Страните от пакта обаче нямат единство по въпроса и засега членството на Украйна остава с неясна перспектива; основното съображение срещу него, изразявано от някои членове на алианса, е да не се рискува изостряне на напрежението и пряк сблъсък с Русия.

"Обявяването на ново замразяване на ситуацията в Украйна няма да даде резултат", каза бившият началник на украинските сили. "Искаме да имаме гаранции за сигурност за нас и за децата ни." Залужни, който командваше ВСУ по време на неуспешното контранастъпление през лятото на миналата година, каза, че недостатъчната западна подкрепа в онзи период е довела до това, че Украйна е пропуснала възможността да отблъсне сама руските сили.

По думите му този неоползотворен шанс е превърнал войната в продължителен конфликт, изходът от който "изглежда съмнителен и дори почти невъзможен". Генералът добави, че всичко това е позволило на Москва да сключи съюз със Северна Корея, Иран и Китай, който Украйна не може да победи без помощта на западните партньори. "Срещу Украйна вече се изправя не само Русия, но и доста мощна коалиция от силни държави", каза той. По мнение на Залужни подобен "съюз на авторитарните държави" може да застраши сигурността на демократичния свят, затова Западът е трябвало да изготви план за защита на демократичните си институции.

При представянето на плана си в Брюксел днес Зеленски посочи, че Киев разполага с разузнавателни сведения, че се подготвят 10 000 войници от Северна Корея, които да бъдат включени на страната на руските сили в бойните действия срещу страната му, и предупреди, че влизането на трета страна в конфликта ще го превърне в "световна война". Украинският лидер не даде повече подробности относно твърдението си.

Докато войната постепенно навлиза в третата си година, настроението в Украйна е мрачно; войските ѝ са превъзхождани в жива сила и изпитват трудности да удържат руските настъпления, особено на изток, отбелязва Асошиейтед прес. Макар и да се характеризира с изключително бавни темпове, пълзящото напредване на Русия създава в Киев усещане за нужда от по-мащабна западна подкрепа.

Бившият главнокомандващ ВСУ подчерта, че Украйна воюва с Русия, която разполага с много по-големи ресурси, включително в жива сила. "Единственото, което работи във войната, е математиката", каза той.

Залужни призна предизвикателствата, с които се сблъсква страната му при мобилизацията, и подчерта, че в това направление е нужна реформа на системата, наследена от Украйна от съветско време. Въпреки популярността на генерала мнозина го критикуваха, че не е успял да попълни армията с необходимите ѝ още войски.

Наборната военна служба стана чувствителен въпрос при растящия недостиг на пехота, а това един от факторите, които позволиха на Русия да изземе инициативата на бойното поле, отбелязва Асошиейтед прес. "Трябваше да променим (системата)", каза той, но добави, че Украйна няма кога да прави реформа в условията на продължаващи бойни действия, тъй като тя изисква време. "Материалната страна не зависи изцяло от нас, но по отношение на работата с човешките ресурси всичко зависи напълно от Украйна."

Напрежението между Залужни и президента Зеленски се покачи след миналогодишното контранастъпление на Украйна, което не постигна забележими териториални придобивки. През февруари Зеленски уволни Залужни от поста главнокомандващ на ВСУ, ход, предприет с цел да бъде намерено решение за излизане от патовата ситуация, настанила се във войната. Залужни е много уважаван сред украинските военни и е с ореол на национален герой. На него се приписва заслугата за спирането на пълномащабната руска инвазия в първите дни на войната и изтласкването с вещина на руските сили, посочва Асошиейтед прес.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: