Отидете към основна версия

433 9

Следващата седмица в Страсбург: ЕП ще обсъжда мерки за връщане на нелегални мигранти

  • следваща седмица-
  • страсбург-
  • европейски парламент-
  • нелегални мигранти-
  • украйна

Очаква се дискусията да засегне правилата за връщане на хора без законно право на престой в ЕС.

Снимкa: БГНЕС

На предстоящата пленарна сесия в Страсбург Европейският парламент ще обсъди ключови въпроси, свързани с миграцията, с акцент върху правилата за връщане на хора без законно право на пребиваване в ЕС. Евродепутатите ще търсят начини за подобряване на съществуващите механизми и ще разгледат сътрудничеството с трети страни, съобщава БТА.

Дебатите ще се проведат на фона на подготовката на ЕС за прилагането на Пакта за миграция и убежище, както и новите предложения на Полша и Италия относно управлението на миграционните потоци.

През юли 2024 г. председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред парламента, че е необходима допълнителна работа за разработване на общ подход към връщането на незаконни мигранти. Очаква се евродепутатите да обсъдят как да се подобрят съществуващите правила, така че да се увеличи процентът на връщане на граждани на трети страни без право на престой в ЕС.

Депутатите вероятно ще подчертаят значението на сътрудничеството с трети държави, включително по отношение на реадмисията на техни граждани.

Те ще обсъдят и новия план на полския министър-председател Доналд Туск за суспендиране на правото да се иска убежище в определени случаи, както и италианската инициатива за изпращане на спасени мигранти в центрове в Албания, докато чакат решение по молбите си.

Украйна и санкциите срещу Русия

Друг акцент на сесията ще бъде Украйна. Евродепутатите ще гласуват заем за Украйна в размер до 35 млрд. евро, обезпечен с руски активи. Ще бъдат обсъдени също така убийството на украински военнопленници и защитата на европейските военни кореспонденти. По данни на Съвета на Европа от началото на руското нахлуване през февруари 2022 г. са убити най-малко 16 журналисти и медийни работници, а над 40 са ранени.

Ще бъде разгледано и прилагането на санкциите срещу Русия, като специален акцент ще бъде поставен върху разширяващия се сенчест флот от танкери на Русия, който транспортира до 70% от изнасяния от страната петрол по море. Очаква се резолюцията по този въпрос да бъде гласувана на пленарната сесия в Брюксел на 13-14 ноември.

Външнополитически теми

Членовете на Европейския парламент ще обсъдят последните събития в Ливан и ще призоват за спешно прекратяване на огъня там. Европейският съюз изрази загриженост от изострянето на ситуацията по протежение на Синята линия, разделяща Израел и Ливан, включително от нападенията срещу Временните сили на ООН в Ливан (ВССЛ).

Други точки от дневния ред

В последния ден на пленарната сесия, 24 октомври, ще бъде обявен тазгодишният носител на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта. Ще бъдат обсъдени и въпроси като бюджета на ЕС за 2025 г., спонсорирания от иранската държава тероризъм и въздействието на рестриктивния закон за абортите в Полша.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: