Отидете към основна версия

4 582 384

Г-7: Пътят на Украйна към НАТО е необратим, Русия дестабилизира света

  • украйна-
  • г-7-
  • русия-
  • неапол-
  • война-
  • нато-
  • рустем умеров

В заключителното комюнике на Г-7 също бе включен призив за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Снимка: БГНЕС/ EPA

Министрите на отбраната на страните от Г-7 заявиха, че подкрепят "необратимия път на Украйна към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО", предаде Ройтерс, съобщи БТА.

"Подчертаваме намерението си да продължим да оказваме на на Украйна помощ, включително и военна, както в краткосрочен, така и дългосрочен план", пише в общо изявление на министрите, което бе разпространено след края на днешното им заседание в италианския град Неапол.

"Осъждаме Русия, която създаде ситуация на конфронтация и дестабилизация в световен мащаб, като също така и прибягва до хибридна война и безотговорно използва ядрена реторика", пише още в текста. "Вярваме, че Г-7, заедно с други международни партньори, може да изиграе ключова роля в процеса на постигане на всеобхватен, справедлив и траен мир в съответствие с международното право, при зачитане на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна. Това не може да стане, ако не продължим да работим за постигането на възможно най-широка международна подкрепа за Украйна", подчертават министрите от Г-7 в декларацията си.

Тази година Италия е ротационен председател на Г-7. Групата включва още САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия и Япония. В срещата в южния италиански град участваха и генералният секретар на НАТО Марк Рюте, украинският министър на отбраната Рустем Умеров и представители на ЕС. В центъра на Неапол се събраха неколкостотин демонстранти, които организираха протестно шествие по улиците на града с палестински знамена и искания за незабавно спиране на бойните действия в Газа. Съобщено беше за незначителни сблъсъци с полицията.

В заключителното комюнике на Г-7 също бе включен призив за незабавно прекратяване на огъня в Газа, както и за освобождаване на израелските заложници, държани от "Хамас". Отблязва се, че спиралата от нападения и ответни удари крие опасност от "неконтролируемо изостряне на напрежението в Близкия изток".

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел каза, че смъртта на лидера на "Хамас" Яхия Синуар може да увеличи възможностите за прекратяване на конфликта в Газа и да позволи в палестинския анклав най-после да влезе повече хуманитарна помощ за страдащото от войната население.

Той добави, че мисията на ООН в Ливан ЮНИФИЛ, която наскоро беше атакувана от Израел в рамките на конфликта с Хизбула, може да стане по-ефективна, но според Борел това зависи от Съвета за сигурност на световната организация, който трябва да вземе съответните решения. Американският министър на отбраната Лойд Остин каза, че би желал Израел да ограничи до известна степен ударите си по Бейрут и съобщи за получени от него уверения от израелска страна, че никой няма намерение да напада ЮНИФИЛ.

Италия е с важен принос за попълването на мироопазващите сили от състава на мисията на ООН в Ливан, които са разположени в южната част на близкоизточната държава, за да наблюдават ситуацията по демаркационната линия с Израел. Израелските атаки предизвикаха остро недоволство от страна на премиера Джорджа Мелони, която в петък посети Ливан и Йордания.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 94 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: