Отидете към основна версия

12 466 498

„Това е само началото“: Северна Корея влиза във войната срещу Украйна

  • северна корея-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • ким чен ун

Войници на Северна Корея бяха заснети да получават руски военни униформи, скоро ще бъдат изпратени на фронта

Снимка: БГНЕС/ EPA

Севернокорейски войници бяха заснети да получават униформи и оборудване на тренировъчен полигон в Далечния изток на Русия, което потвърждава докладите от разузнаването на Южна Корея, че 1500 войници са били изпратени за военно обучение, преди да бъдат разположени в Украйна, предаде американската телевизия CNN.

Руски войник е бил заснет да казва, че „това е само началото“. „Те са милиони, това е само началото“, каза руснакът. Смята се, че севернокорейските войски преминават обучение, преди да бъдат изпратени на фронтовата линия в Украйна, което се смята за ясен знак за близките отношения между Москва и Пхенян.

При пристигането си в Русия войниците от Северна Корея са били помолени да попълнят въпросник, в който дават размерите на шапки, униформи и обувки. В копие на въпросника, получено от CNN, горната част на формуляра е написана на руски, докато различните опции за размер са написани на корейски.

Киев очаква над 10 000 севернокорейски войници скоро да влязат във войната, а според украински военни анализатори след време Пхенян може да изпрати 100 000 свои войници в подкрепа на руската агресия срещу Украйна.

За първи път от началото на пълномащабната война армията на трета държава ще влезе във войната. Това ще е първия път, в който Северна Корея прави значителна намеса в международен конфликт. Северна Корея има една от най-големите армии в света с 1,2 милиона войници, но много от нейните войски нямат боен опит.

По време на посещението на Путин в столицата на Северна Корея през юни двете страни се ангажираха да използват всички налични средства, за да осигурят незабавна военна помощ в случай, че другата бъде нападната. Москва смята някои части на Украйна за своя територия – действие, което е в нарушение на международните договори.

Украинското МВнР призова за силна реакция от страна на съюзниците и за ускоряване на западната военна подкрепа в отговор на твърденията на Киев и Сеул за изпращане на севернокорейски войски в подкрепа на руската армия, предаде Франс прес. „Северна Корея подкрепя агресията на Русия срещу Украйна с оръжия и войски. [...] Настояваме за незабавна и решителна реакция от страна на евроатлантическата общност и света“, написа украинският външен министър Андрий Сибига в социалната мрежа „Екс“, призовавайки Запада да отмени ограниченията за използване на оръжия с голям обсег и да „пресече“ руските атаки с ракети и дронове срещу украинска територия.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 86 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания