Отидете към основна версия

1 033 23

Стратегическа визита: британският външен министър е в Китай

  • си дзинпин-
  • дейвид лами-
  • великобритания-
  • китай-
  • пекин

Британският министър на финансите планира да посети Китай в началото на новата година и да поднови два икономически форума на високо равнище

Снимка: БГНЕС/ EPA

Британският министър на външните работи Дейвид Лами направи първата си визита в Китай, откакто Лейбъристката партия пое властта и изрази готовност за подобряване на двустранните отношения, предаде БТА.

След като спечелиха парламентарните избори, лейбъристите обявиха, че "Великобритания се завръща" на световната сцена след продължилото с години отстъпление при консерваторите. Но когато става въпрос за Китай, правителството се движи нервно и а пръсти, коментира Би Би Си. Лами е едва вторият британски външен министър, който посещава Китай за последните шест години.

В Пекин той разговаря с влиятелния си колега Ван И и вицепремиера Дин Сюесян, след което се отправи към Шанхай, за да се срещне с представители на британския бизнес. С визитата на Лами в Китай новото лейбъристко правителство даде сигнал, че е готово да развива по-тесни връзки с президента Си Цзинпин, пише "Политико". Лами предприе това пътуване точно след като изтекоха първите 100 дни от мандата на лейбъристите и последва ангажимента си да "приеме по-последователна стратегия" от тази на консерваторите, които управляваха Обединеното кралство в продължение на 14 години, допълва изданието.

През 2015 г. Джордж Озбърн, който по това време бе министър на финансите от Консервативната партия, призова да се постави началото на едно "златно десетилетие" на китайско-британското сътрудничество, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". През следващите години обаче отношенията между Пекин и Лондон ставаха все по-антагонистични. През март, когато все още беше премиер, Риши Сунак заяви, че Китай представлява "най-голямата държавна заплаха" за икономическата сигурност на Великобритания.

В сряда Сунак, който остава лидер на Консервативната партия до избирането на негов наследник, призова външния министър да използва пътуването си до Китай, за да осъди неотдавнашните военни учения в Тайванския проток и да убеди правителството в Пекин да отмени санкциите срещу няколко британски депутати, които са изразили опасения относно зачитането на човешките права в страната. Премиерът Стармър отговори, цитиран от "Ню Йорк таймс", че "военните действия около Тайван не допринасят за мира и стабилността" и че правителството му ще настоява за отмяна на санкциите срещу представителите на британския парламент.

Тази седмица британският министър на бизнеса и икономиката Джонатан Рейнолдс заяви пред "Политико", че страната му "се нуждае от повече ангажираност с Китай" и че в това отношение "абсолютен отличник" в сравнение с другите страни от Г-7. Представители на британското правителството отричат тезата, че кабинетът на Киър Стармър се стреми към "рестартиране" на отношенията с Китай, но същевременно подчертават, че искат да отворят нова глава на редовен диалог с Пекин.

"Политиката на Обединеното кралство при последното [консервативно] правителство не беше последователна и сега чувам, че се нуждаем от последователност в подхода си", заяви Лами в събота пред журналисти, цитиран от в. "Саут Чайна морнинг пост".

"Разговарях с представители на британската индустрия. Важно е да не се забравя, че 95% от този бранш не попада в области, свързани с националната сигурност", каза Лами. "Разбира се, има сфери, свързани с интересите на националната сигурност, и ние винаги ще ги поставяме на първо място. Но това, което хората искат, е последователност. Това, което бизнесът иска, е стабилност и яснота", допълни външният министър на Обединеното кралство.

Лами нарича своя подход към външната политика "прогресивен реализъм". Критиците му обаче се питат как ще успее да си сътрудничи, да се конкурира и да предизвиква Китай едновременно, като освен това се придържа към политиката на САЩ спрямо Пекин, коментира "Ню Йорк таймс".

Достъпът на медиите до Лами бе ограничен, няма съобщения за ново търговско споразумение или за сътрудничество в областта на политиката заяви вчера кореспондентът на Би Би Си Джеймс Лендъл. Според представители на британското правителство, това отчасти е по вина на "Даунинг стрийт", отбеляза Лендъл. Правителството искат да се избегнат политически спорове преди гласуването на бюджета, което ще се състои по-късно този месец. "Даунинг стрийт" не желае депутатите в парламента да го обвинят, че поставя икономическата изгода над правата на човека и международното право, обясни кореспондентът на Би Би Си.

Министерството на външните работи съобщи след разговорите на Лами в Пекин, че той е изразил загриженост относно военната подкрепа на Китай за Русия в Украйна. Министерството също така посочи, че Лами е повдигнал въпроса за отношението на Китай към уйгурите в региона Синцзян, споделил е "сериозните си опасения" относно прилагането на новите закони за национална сигурност в Хонконг и е призовал за освобождаването на британския медиен магнат Джими Лай от затвора. Дипломатическото ведомство обаче подчерта, че срещите на Лами са били "конструктивни в целия спектър на двустранните отношения" и че Лондон и Пекин са се ангажирали с "редовни дискусии" на равнище министри. В крайна сметка именно това е целта на визитата на Лами - възстановяване на връзките с китайското правителство, коментира Би Би Си.

"Има ясно изразено политическо желание това правителство да се разграничи от подхода на предишното ръководство, както и институционален интерес към пряк ангажимент", каза пред в. "Ню Йорк таймс" британския външнополитически анализатор София Гастон. "Но не трябва да забравяме, че Пекин се подготвя за това от дълго време и упорито ще преследва собствените си интереси", допълни тя.

Британският министър на финансите Рейчъл Рийвс планира да посети Китай в началото на новата година и да поднови два икономически форума на високо равнище - Икономическия и финансов диалог и Съвместната комисия по икономика и търговия, пише в. "Гардиън". Лейбъристите искат и да си сътрудничат с Китай в борбата с климатичните промени. Официалният говорител на премиера Киър Стармър в четвъртък заяви пред журналисти: "Това е необходим прагматичен ангажимент с Китай в интерес на Обединеното кралство. Ще поставяме предизвикателства пред Китай там, където е необходимо, и ще се стремим да имаме последователен и дългосрочен, стратегически подход".

Приоритетът на правителството е икономическият растеж, а това е трудно без работещи отношения с четвъртия по големина търговски партньор на Обединеното кралство. Но когато става въпрос за Китай, все още не е ясно къде лейбъристите ще поставят границата между предизвикателството, конкуренцията и сътрудничеството, заключава Би Би Си.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания