Отидете към основна версия

8 092 108

Смърт сред слънчогледи: Украйна е безкрайно минно поле

  • украйна-
  • минно поле-
  • русия-
  • слънчоглед-
  • хляб-
  • жътва-
  • война-
  • бомби

Украйна е най-минираната страна от края на Втората световна война насам

Снимка: БГНЕС/ EPA

Проблемът с мините в Украйна застрашава доставките на храни за света. Това сочи международно проучване на Института за глобални промени "Тони Блеър" в Лондон. Пред украинската служба на радио "Свободна Европа" украински фермер казва, че му се налага да "вади мини с голи ръце", "рискувайки живота си". Дори след изтеглянето на Русия от някои части на Украйна много от фермерите сеят зърно и отглеждат маслодайни култури в минирани полета.

Общо 25% от територията на Украйна трябва да се проверят

Тези дни Швейцария и Украйна организираха конференция, чиято цел е да помогне за разчистването на около пет милиона хектара украинска земя от мини – това са близо 10% от обработваемата земя. Освен това трябва да се проверят около 140 000 квадратни километра – или близо 25 процента от общата територия на Украйна - за замърсяване с противопехотни мини, невзривени боеприпаси и други взривни вещества.

Селското стопанство е от изключителна важност за икономиката на Украйна. Преди началото на руската агресия то създаваше почти 11 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). По данни на Института "Тони Блеър" противопехотните мини намаляват БВП на Украйна с 10,27 млрд. евро годишно - което се равнява на около 5,6% от БВП през 2021 година.

Жътва в минни полета

Поради огромния проблем с противопехотните мини в Украйна е малко вероятно износът на храни от страната да достигне предвоенните нива в обозримо бъдеще, дори и в регионите, от които руските войски са били принудени да се изтеглят. Разминирането е важно и за предотвратяване на по-нататъшни екологични щети, като изтичането на токсични химикали в почвата и водата или изхвърляне на вредни субстанции в атмосферата при експлозии.

Разчистването на мините и другите тежки метали от войната е от ключово значение за възстановяването на Украйна на водещ износител на зърно. Между 2016 г. и 2021 г. повече от 90% от общия износ на пшеница от Украйна е бил насочен към държави в Азия и Африка. След инвазията през 2022 година обаче войната направи неизползваема почти една четвърт от територията на страната - площ с размерите на Белгия.

Последици за целия свят

И все пак Украйна продължава да е важен производител на храни за света. По данни на Украинската асоциация на зърнопроизводителите през 2023/2024 година страната все пак е изнесла 57,5 млн. тона зърно и маслодайни култури, като най-големите вносители на украинска пшеница през този сезон са Испания, Египет и Индонезия.

Ситуацията сега е особено трудна за някои африкански държави. Египет и Демократична република Конго например осигуряват над 75% от вноса си на зърно от Украйна и Русия. Малко след избухването на войната, от февруари до март 2022 г., индексът на цените на хранителните продукти се е повишил с 12,6% по данни на Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Това е най-високото месечно увеличение, откакто индексът е въведен през 1990-те години.

Валтер Леал, ръководител на Центъра за научни изследвания и трансфер в университета за приложни науки в Хамбург, казва, че страни като Алжир и Либия са успели да смекчат последиците от повишаването на цените на храните с допълнителни приходи от износа си на нефт и газ. За страни като Йемен, Ливан и Судан обаче "международната хранителна помощ продължава да е от решаващо значение".

Кога ще се възстанови износът?

През 2023 г. Украйна отново успя да увеличи износа си на зърно благодарение на споразумение с Русия, което даде възможност за износ от пристанището в Одеса. След като това споразумение изтече през август 2023 г., Украйна използва нов експортен коридор на западния бряг на Черно море, който минава през териториалните води на Румъния и България. Въпреки това заплахата от по-слаб украински износ остава значителна.

Украинският икономист Олег Пендзин казва, че противопехотните мини са само един от многото проблеми, пред които е изправен селскостопанският сектор. "Можете да разчистите мините и да осигурите международно финансиране, но дори и тогава дронове ще могат да нападат и да застрашават работниците", казва той. Възстановяването на язовира “Нова Каховка", който снабдява с вода Крим, Запорожската АЕЦ и целия регион, също е от решаващо значение. Освен това войната е довела до недостиг на селскостопански работници. „Хората са избягали или са били призовани в армията, затова земята лежи на угар. Не е останал никой, който да я обработва. Селата в Източна Украйна са пусти, останали са само по-възрастните жители", казва Пендзин.

Все още не е ясно кога Украйна ще се освободи от наследството на войната. Министърът на вътрешните работи Игор Клименко заяви, че разминирането в Украйна може да отнеме десет години. А неговата прогноза е сред по-оптимистичните.

Автор: Анна Чайка

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: