Отидете към основна версия

2 603 40

Бразилският президент се преби в дома си, пропуска срещата на БРИКС в Русия

  • лула да силва-
  • бразилия-
  • русия-
  • брикс

Лула да Силва паднал на тила си, направени са му шевове. Държавният глава ще участва във форума чрез видеоконферентна връзка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва няма да може да пътува за срещата на БРИКС в руския град Казан от 22-24 октомври поради здравословни причини.

На президента е наложена "временна забрана за дългосрочно пътуване със самолет“, информира пресслужбата на президента, цитирана от ТАСС. Отбелязва се, че бразилският лидер ще участва в срещата на върха чрез видеоконферентна връзка.

Според бразилския портал Metrópoles днес Лула да Силва е получил домашна травма: той удари тила си. Президентът е откаран в болницата Сирио-Либанес в Бразилия, където му направили шевове.

„Той беше посъветван да избягва полети на дълги разстояния, за да може да се концентрира върху други задачи“, цитира порталът изявление на пресслужбата на лечебното заведение.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков изключи, че отмяната на пътуването на бразилския лидер Луис Инасио Лула да Силва за срещата на БРИКС в Казан може да е свързана с решението на руския президент Владимир Путин да не отиде на срещата на Г-20 в Бразилия.

„Не“, отговори Песков на въпрос на ТАСС дали тези неща могат да бъдат свързани. Той подчерта, че в Кремъл „тази мисъл дори не може да ни дойде на ум“.

На среща с медийни ръководители на страните от БРИКС Путин обяви, че няма да отиде на срещата на Г-20 в Бразилия през 2024 г. Той обясни, че не иска да пречи на събитието. Според президента появата му на Г-20 би нарушила нормалното функциониране на форума.

В същото време Путин увери, че руските власти ще намерят човек, който да представлява интересите на страната на високо ниво на предстоящата среща. Държавният глава подчерта още, че има „отлични приятелски отношения“ с президента на Бразилия.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: