Отидете към основна версия

1 075 22

Украйна разработва дрон-прехващач за руски камикадзе

  • дрон-
  • украйна-
  • русия-
  • камикадзе

Новият FPV-дрон Sting обещава да замени противовъздушните ракети на украинските сили

Снимка: БГНЕС

Украйна отдавна разработва безпилотен апарат, способен да прехваща руски дронове камикадзе от иранския тип Shahed-131/136. Британският вестник The Telegraph разкрива подробности за новия украински дрон-прехващач, цитирано от Фокус.

Според информацията, това ще бъде FPV-дрон, наречен Sting. Той трябва да бъде по-евтин заместител на противовъздушните ракети, които понякога се изразходват за прехващане на БпЛА тип Shahed-131/136.

Изданието публикува и снимка на новия дрон, разработен от украинската група "Дивите стършели“. Твърди се, че той е способен да лети със скорост над 160 километра в час и да се издига на височина от около три километра.

"Sting е класически дизайн на квадрокоптер с голям купол, стърчащ нагоре от центъра му, където са монтирани бойната глава и камерата. Той ще бъде пилотиран от земята с помощта на VR очила, които позволяват на оператора да вижда точно къде лети. Бъдещият дизайн предвижда система за насочване на прицелването с изкуствен интелект, която ще позволява на пилота да се прицелва във вражески цели“, пише The Telegraph.

ВСУ успешно изваждат от строя руските БпЛА за наблюдение ZALA и "Орлан-10“ с малки FPV дронове от известно време, но Sting ще бъде първият, специално проектиран да се бори именно с Shahed-136. Руснаците пускат от 30 до 80 от тези безпилотни самолети камикадзе всеки ден, което се е превърнало в значителен проблем за украинската ПВО.

Според представител на "Дивите щършели“, средната цена на дрона-прехващач Sting е "десетки пъти по-ниска“ от тази на Shahed. Това ще спести дефицитни зенитни ракети на ВСУ, обясняват от редакцията.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: