Отидете към основна версия

2 710 50

На високо равнище! Владимир Путин ще преговаря за Украйна с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш

  • русия-
  • оон-
  • антониу гутериш-
  • владимир путин-
  • украйна

Разговорът ще се състои в рамките на срещата на върха на БРИКС, като това ще е първата среща между Путин и Гутериш след началото на руската офанзива в Украйна, предаде Франс прес

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин ще разговаря в четвъртък, 24 октомври, с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Разговорът ще се състои в рамките на срещата на върха на БРИКС, като това ще е първата среща между Путин и Гутериш след началото на руската офанзива в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В края на форума на БРИКС в Казан Путин ще има седем двустранни срещи, включително с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, заяви на брифинг в Москва днес дипломатическият съветник на Кремъл Юрий Ушаков.

Това е първото посещение на Гутериш в Русия от 26 април 2022 г. насам. Тогава той се срещна с Путин в Москва. По време на разговорите руският държавен глава заяви, че вярва в "положителния изход" от преговори с Украйна. Оттогава Москва и Киев прекратиха всички официални преговори, а позициите им сега изглеждат още по-непримирими. На срещата на върха на БРИКС в Казан Русия смята да отправи послание, че политиката на санкции и изолация, която Западът наложи срещу Москва в отговор на нападението срещу Украйна, се е провалила, отбелязва АФП.

В кулоарите на форума Владимир Путин ще има общо около петнадесет двустранни срещи, включително с китайския президент Си Цзинпин, индийския президент Нарендра Моди, южноафриканския президент Сирил Рамапоса, турския президент Реджеп Тайип Ердоган, иранския президент Масуд Пезешкиан и египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

Международните пътувания на руския президент са ограничени от заповед за арест, издадена от Международния наказателен съд през март 2023 г. по подозрение в незаконно депортиране на украински деца в Русия - обвинения, които Москва категорично отхвърля, припомня АФП.

Путин пропусна предишната среща на върха на БРИКС в Южна Африка през август 2023 г., а след това и срещата на върха на Г-20 в Индия през септември същата година.

Преди няколко дни руският държавен глава обяви, че няма да пътува до Рио де Жанейро в Бразилия на 18 и 19 ноември за срещата на върха на Г-20.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания