Отидете към основна версия

1 184 47

Украйна е намаляла с 8 милиона от началото на войната

  • украйна-
  • украинци-
  • население-
  • русия-
  • война

Жителите на Украйна са намалели с осем милиона за последните две години война, а общо от анексията на Крим досега - с десет, сочат данните на ООН

Снимка: БГНЕС/ EPA

Населението на Украйна е намаляло с осем милиона за последните две години война, а общо от анексията на Крим през 2014-а година досега - с десет, сочат данните на ООН.

Сред причините са назовани заминаването на украинците от страната, гибелта на бойците на фронта и жертвите сред цивилното население. По информация на Управлението на ООН по правата на човека, от началото на бойните действия са убити най-малко 12 000 души. Почти седем милиона (6,7) са зад граница със статут на бежанци. "Това представлява огромна загуба на човешки капитал", заяви на брифинг в Женева представителката на Фонда за населението на ООН Флоранс Бауер.

Раждаемостта в страната е спаднала - до едно дете

Освен това войната е задълбочила демографските проблеми. Раждаемостта в страната е спаднала - жените раждат по едно дете. Това е най-ниският показател в Европа, изтъкна Бауер. Властите в Украйна се опитват да обърнат тенденцията, провеждайки съвременна демографска политика. Тя включва равноправие на половете, възможност за отпуск по бащинство и създаване на благоприятни условия за труд, отбелязват в ООН. За пример се дава приятият през 2021-а година закон, насърчаващ съвместните грижи за децата. Бауер подчерта и, че за ефективното планиране в Украйна е необходимо оперативно и с оглед на ситуацията в сферата на сигурността да се проведе преброяване на населението. Подробният демографски анализ ще позволи да се изготвят дългосрочни стратегии за икономическо и социално развитие, констатира тя.

"Европа има интерес от украинците"

Според Института по демография на Украйна за последните две години населението на страната е намаляло от 42 на 35 милиона души, казва пред ДВ заместник директорът на института Александър Гладун. Експертът обръща внимание и на политиката на държавите, приемащи бежанци от Украйна. "В съвременна Европа демографската ситуация също не е много добра, поради което те ще бъдат заинтересовани от украинците и след войната. И вероятно в повечето държави политиката ще бъде насочена към това украинците да останат, включително с оглед на активните действия по тяхната адаптация", отбелязва Гладун.

Демографът прогнозира насрещни миграционните потоци след войната, когато част от мъжете ще заминат при семействата си зад граница. Експертът е убеден, че за да не загуби борбата за своето население и да се запази като нация, Украйна трябва да провежда активна политика за социално, хуманитарно и икономическо развитие.

Автор: Екатерина Венкина

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: