Отидете към основна версия

2 460 60

Турският прецедент: членство и в НАТО, и в БРИКС

  • брикс-
  • дмитрий песков-
  • турция-
  • нато-
  • русия-
  • реджеп ердоган-
  • ес-
  • казан

Членството в НАТО не е пречка за присъединяване към БРИКС, обяви Русия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Членството в НАТО не е пречка за присъединяване към БРИКС, каза говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков в отговор на въпрос за възможността Турция да се присъедини към БРИКС, съобщи ТАСС, предаде БТА.

Пред телевизионния канал НТВ Песков каза още, че участието в ЕС също не е препятствие за влизане в БРИКС. В края на септември турският президент Реджеп Тайип Ердоган също заяви, че евентуалното присъединяване на Турция към БРИКС не би означавало, че страната се отказва от участието си в НАТО.

Засега Турция не е потвърдила официално информациите, че е внесла кандидатурата си за членство в БРИКС, въпреки че не крие интереса си от тази възможност. Днес Ердоган ще участва като гост на срещата на върха на страните от БРИКС в руския град Казан и се очаква да се срещне с руския президент Владимир Путин. На форума ще бъдат представени както дългогодишните членки на БРИКС Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, така и наскоро присъединилите се Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства.

Някои държави, сред които Китай, Русия и Иран, искат да използват БРИКС, за да оспорят силата на САЩ и по-конкретно възможността им да налагат икономически санкции. Но други, като Индия и Бразилия, са по-заинтересовани от реформирането на международни институции като Световната банка и Международния валутен фонд така, че да обслужват по-добре нуждите на развиващия се свят, коментират западни медии.

Американското сп. "Форин полиси" анонсира някои ключови събития, които се очакват днес в Казан. Нарендра Моди ще разговаря със Си Цзинпин в кулоарите на срещата на върха, след като вчера Китай потвърди, че е постигнал споразумение с Индия за съвместно патрулиране по общата им спорна граница. Освен това иранският президент Масуд Пезешкиан се очаква да подпише с Москва споразумение за всеобхватно стратегическо партньорство, което да задълбочи отношенията на двете страни в областта на отбраната и военното дело.

Според наблюдатели срещата на БРИКС е част от усилията на Кремъл да демонстрира подкрепа от Глобалния юг в условията на изострено напрежение със Запада, и цели също укрепване на финансово-търговските връзки, отбелязва Асошиейтед прес. Сред предлаганите проекти е създаването на нова разплащателна система, която може да предложи алтернатива на международната система за обмен на междубанкова информация СУИФТ и да позволи на Москва да заобиколи западните санкции и да търгува с партньорите си.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания