Тема: Украйна

23 Октомври, 2024 09:53 2 933 79

Путин: Западът разбра, че Русия ще победи

  • брикс-
  • русия-
  • китай-
  • казан-
  • украйна-
  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • путин-
  • война-
  • глобален юг

Путин е домакин на срещата на върха на БРИКС, имаща за цел да създаде противовес на Запада

Путин: Западът разбра, че Русия ще победи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китайският президент Си Цзинпин, индийският премиер Нарендра Моди и други световни лидери са в руския град Казан за среща на върха на развиващите се икономики, за която Кремъл се надява, че може да се превърне в обединителен фактор за противодействие на западното влияние в международните отношения. Форумът преминава до голяма степен под знака на войната в Украйна, отбелязват агенциите, пише БТА.

За руския президент Владимир Путин тридневната среща се явява важно средство да покаже на света, че усилията начело със САЩ за изолиране на страната му заради действията ѝ в Украйна са се провалили, посочва Асошиейтед прес.

Още новини от Украйна

Външнополитическият съветник на Кремъл Юрий Ушаков определи форума като „най-значимото външнополитическо събитие“, организирано някога в Русия. Срещата събира 36 страни, от които над 20 ще бъдат представени от държавните и правителствените си ръководители. Групата БРИКС, която първоначално включваше Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, се разраства бързо в последно време и прие в редиците си Обединените арабски емирства, Иран, Египет, Етиопия и Саудитска Арабия. Турция, Азербайджан и Малайзия подадоха официално кандидатурите си за присъединяване, а още няколко страни изразиха желание да станат членове. Според наблюдатели срещата на БРИКС е част от усилията на Кремъл да демонстрира подкрепа от Глобалния юг (бившия Трети свят – бел. ред.) в условията на изострено напрежение със Запада, и цели също укрепване на финансово-търговските връзки, отбелязва Асошиейтед прес.

Сред предлаганите проекти е създаването на нова разплащателна система, която може да предложи алтернатива на международната система за обмен на междубанкова информация СУИФТ и да позволи на Москва да заобиколи западните санкции и да търгува с партньорите си. Путин, в чиято програма за участие във форума са предвидени около 20 двустранни разговора в кулоарите на събитието, се срещна с южноафриканския президент Сирил Рамапоса и китайския си колега Си Цзинпин, който е може би най-важният гост на форума. Пред Си руският лидер изрази желание да задълбочи двустранните връзки, които според стопанина на Кремъл биха могли да се превърнат в двигател на глобалната стабилност, отбелязва Франс прес.

„Руско-китайското сътрудничество в международните отношения може да се превърне в един от стабилизиращите фактори на глобалната арена“, каза Путин и добави: „Възнамеряваме да засилим още повече координацията в рамките на всички многостранни платформи с цел гарантиране на глобалната сигурност и справедлив световен ред“.

Форумът подчертава тясното сътрудничество между Си и Путин, които обявиха „безгранично“ партньорство само седмици преди Русия да нахлуе в Украйна през 2022 г. Преди това те се срещнаха два пъти от началото на годината в Пекин през май и в кулоарите на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Казахстан през юли. Процъфтява и руското сътрудничество с Индия. За Делхи Москва е изпитан партньор във времето още от Студената война въпреки тесните връзки на Русия с най-големия регионален противник на Индия, Китай, отбелязва Асошиейтед прес.

Западните съюзници искат от Делхи по-дейно участие в убеждаването на Москва да прекрати войната в Украйна, но Моди отказва да заклеймява Русия, изтъквайки единствено нуждата от мирно уреждане на конфликта. „Смятаме, че проблемите трябва да се решават с мирни средства, затова напълно подкрепяме възстановяването на мира и стабилността час по-скоро“, каза Моди, който за последно беше в Русия през юли. Путин приветства „привилегированото стратегическо партньорство“ с Делхи.

На срещата с Рамапоса руският лидер подчерта, че и двете страни се стремят към „справедлив многополюсен световен ред“, и изрично спомена усилията на БРИКС за създаване на нова, самостойна разплащателна система. На форума в Казан е предвидено Путин да се срещне с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който ще посети Русия за пръв път от две години. Ръководителят на световната организация нееднократно е критикувал действията на Москва в Украйна.

БРИКС И ПО-ШИРОКИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН КОНТЕКСТ

Освен на фона на войната в Украйна срещата в Казан съвпадна по време с тази на глобалните финансови институции във Вашингтон, и се състои в условията на война в Близкия изток, отслабваща китайска икономика и безпокойства, че президентските избори в САЩ може да разпалят нови търговски войни, отбелязва Ройтерс.

Въпреки стремителното разрастване на БРИКС в последно време с приемането на нови членове, има опасения, че това разширяване на организацията ще я направи тромава и неефективна. Китай и Индия, двата най-големи потребителя на руски нефт, имат сложни ваимоотношения, а арабските членове и Иран също имат всичко друго, но не и приятелски връзки помежду си, отбелязва Ройтерс.

Помолен от репортери на форума да коментира изгледите за мир в Украйна, Путин каза, че Москва никога няма да отстъпи четирите източноукраински региона, които обяви за част от Русия, и добави, че страната му иска другите да отчитат интересите ѝ в сигурността в Европа.

Русия, която в момента е в настъпление, контролира около една пета от територията на Украйна, включително Крим, който тя превзе и едностранно анексира през 2014 г., около 80% от Донбас – въгледобивен регион, състоящ се от Донецка и Луганска област, и над 70% от Запорожка и Херсонска област. Путин каза, че Западът е разбрал, че Русия ще победи, но добави, че е отворен за преговори, основани на проекта за договорености за спиране на огъня от руско-украинските преговори в Истанбул през април 2022 г. В навечерието на форума на БРИКС Путин се срещна с президента на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян за неформални разговори, продължили до полунощ в извънстоличната резиденция на руския президент в Ново Огарьово край Москва.

Путин похвали шейх Мохамед и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който няма да присъства в Казан, за посредническите им усилия около Украйна, отбелязва Ройтерс. „Готови сме да предприемем всички необходими усилия за решаване на кризите и в интерес на мира, в интерес и на двете страни“, каза шейх Мохамед пред Путин. Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва се отказа да пътува до Казан по препоръка на лекарите си заради травма на главата.

КАКВО Е БРИКС

Английският акроним BRICS (Brasil, Russia, India, China, South Africa) води началото си от аналитичен труд от 2001 г. на тогавашния главен икономист на банка „Голдман Сакс“ Джим О‘Нийл, описващ големия потенциал за растеж през този век на Бразилия, Русия, Индия и Китай. Русия, Индия и Китай започнаха да организират по-чести официални срещи помежду си и впоследствие включиха в обединението Бразилия, после Южна Африка, а сега и Египет, Иран, ОАЕ и Етиопия. Саудитска Арабия предстои формално да стане част от организацията.

БРИКС е междуправителствена организация, обхващаща 45% от световното население и 35% от световната икономика. Делът на страните от обединението в брутния вътрешен продукт на света се очаква да нарасне до 37% до края на десетилетието, а този на икономиките от Групата на седемте най-големи западни икономики (Г-7) да се свие от 30% тази година до около 28%, по данни на Международния валутен фонд. С една от основните цели, които си поставя Москва за БРИКС, а именно обединението да създаде своя система за междубанкови разплащания, тя цели да получи механизъм, който да я направи имунизирана срещу западните санкции, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    84 26 Отговор
    Абе разбра го, ама му е трудно да го признае и преглътне 🤔
  • 2 Свободен

    36 108 Отговор
    Обърка се - Китай ще победи!
    Русия никой не я бръсне за слива!
    Само шепа изкукали путинофили!

    Коментиран от #34, #38, #60, #68

  • 3 По голяма глупост не е казвал Скоро

    43 99 Отговор
    Срам и позор за Диктатурата по целият свят
    Една Украйна Ги смля

    Коментиран от #47, #53, #62

  • 4 нннн

    99 28 Отговор
    С изключение на българските проскубани ястреби, Западът разбра...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    75 25 Отговор
    А нашите полут/утки пак ни качиха в грешния влак🤔
  • 7 Да бе да то затова

    37 79 Отговор
    Пращат Корейски камикадзета
    А украйна Настъпва в Курск на Руска територия

    Коментиран от #58

  • 8 ТаУмВзе

    49 23 Отговор
    Западналите не разбират от дума и тва си е! Докато са Геноцида на моше във Газа е по лачен много ясно!
  • 9 Целият Трети свят е срещо Украйна

    27 63 Отговор
    А Украйна ги Смила Бавно но методично

    Коментиран от #54

  • 10 Западът разбра, че Русия ще победи

    78 36 Отговор
    В България никога не сме се съмнявали в това
  • 11 Тези ги слушаме от 3 години

    35 60 Отговор
    То май Киев падна на 3 тият ден
    Нали имаше 80 километрова колона към киев?
    Какво стана май се превърна във Тор??
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 БСП за България и Радев

    56 31 Отговор
    Русия има неизчерпаем ресурс от над 20 милиона мъже, готови да дадат живота и здравето си за другаря Путин. Това нито една друга държава го няма. Затова Русия е непобедима!

    Коментиран от #36

  • 14 Русия не струва

    30 50 Отговор
    Неможе да победи никаква Украйна
    Какво остава за нещо по голямо
  • 15 Меморандец

    27 17 Отговор
    Бе, кога ще арестуват Путин? Путин, кога ще го арестуват? Само обещават, маа му възрасна! Пак сме клоуните на арената...
  • 16 То Путин ако Питаш

    29 38 Отговор
    Всеки ден по една Украйна побеждава и всяка седмица по една америка
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ето колко са отстъпили

    29 36 Отговор
    за 1 година и то поради нередовните и недостатъчни доставки за западно оръжие. Западът още не може да осигури 1млн. 155мм снаряди, а Кимчо даде 3млн. на Путин. За 10 години 20% от територията завладяха като Крим взеха с изненада, а ЛНР и ДНР ги превзеха паравоенните войски на Игор Гиркин(Стрелков) и частната армия Вагнер на Пригожин за което бяха наградени по стар руски обичай. Това с червеното е завзетата територия и ако махнем синьото( в Курска област) почти е на нула напредъка на РФ. В задачата се пита – като гледаме картата, за колко години и с колко жертви ще се „асвабади” цяла Украйна.

    Коментиран от #26, #40, #74

  • 19 СЛОНА

    34 29 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ!!!
    ВЕЧНА ДРУЖБА!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Най големият Враг на Руският народ е

    34 42 Отговор
    Путин
    1 милион избягаха
    1 милион Умряха
    Икономика в колапс
    Разпад въпрос на време
  • 22 БРИКС-новия световен ред

    44 27 Отговор
    Кажете БАЙ-БАЙ на стария англосакски колониален ред

    Коментиран от #28

  • 23 Ах летете ескадрони

    35 26 Отговор
    Ах летете руски дрони, в устрема ви милиони погледи са приковани със надежда и любов.......
  • 24 Гай Турий

    42 23 Отговор
    БРИКС и тия тримата начело, ще зачеркнат Ротшилдите и Морганите.
  • 25 Ах летете ескадрони

    33 20 Отговор
    Киев изгорете, от нацистите ни освободете.....
  • 26 Русия не е военен Фактор

    26 37 Отговор

    До коментар #18 от "Ето колко са отстъпили":

    Русия е една пропагандна Дупка
  • 27 Вие сте бунаци!

    19 24 Отговор
    БРИКС не е СИВ . Руснаците ще се опитат да командват , но в случая това са независими държави обединени не от политиката ( както им се иска на руснаците) а от далаверата. Та те нямат ръководна роля ,а са едни от всички.Това не е политически съюз а икономически.Има разлика.
  • 28 Новият световен ред 100% като Старият

    25 33 Отговор

    До коментар #22 от "БРИКС-новия световен ред":

    Хахахахахахаха
    80 години ги слушаме тези
    Накрая Китай ще сложи плюнката на Путин
    Или без Плюнка?
  • 29 Мдаа

    22 33 Отговор
    Руският фашист е отчаян, щом вместо да победи, говори за това как щял да победи.

    Как е, как изглеждат полетата които преди 3 години бяха пълни със броннирана техника останала от СССР?

    Празни ли са?
  • 30 az #СВО

    29 21 Отговор
    Извънредно

    Съгласувана е обща позиция на БРИКС по Украйна. БРИКС напълно подкрепя позицията на Москва.
    Правилата на новия световен ред се пишат от БРИКС без участието на запада...
  • 31 Кът Русия няма втора

    24 21 Отговор
    Тъй великана света, Кът Русия няма втора · тъй могъща на света; · тя е нашата подпора, · тя е нашта висота! ·......
  • 32 Объркано Атлантиче

    38 17 Отговор
    Срещата на БРИКС в Казан участват не само лидери на 36 държави, но и представители на 6 международни организации, включително генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.
    Броят на участниците е показател, че Западът не успя да изолира Русия и Путин. Все повече страни проявяват интерес да станат част от БРИКС, защото разбират, че това са не само нови икономически възможности, но и гаранция за стабилност и независимост.

    Това не е някаква далечна перспектива, всички виждат реалните резултати от работата на БРИКС. В края на миналата година делът на световния БВП по паритет на покупателната способност е 35,7%.
    За сравнение G7 спадна до 29%.
    Това са статистики на Световната банка, които са публично достъпни. БРИКС непрекъснато се разширява - само в началото на 2024 г. броят на участващите страни се е удвоил.
    Още около 25 държави проявяват интерес да се присъединят към организацията. Нарастващото влияние на БРИКС е безспорен факт. Времето, когато Западът контролираше световната икономика, приключи.

    ..а ние за пореден път сме от губещата страна и ближем рани..
  • 33 Муаххаха

    21 21 Отговор
    Тоя го наритват западняците все едно е Президентът на Ангола
  • 34 Русия е длъжна да намали населението си!

    14 27 Отговор

    До коментар #2 от "Свободен":

    Русия не иска да изхранва непотребни хора те трябва да изчезнат
    Русия се нуждае от работна ръка само и единственно за царят си другите ще отидат и ще останат в Украйна
  • 35 Просто човек

    19 25 Отговор
    Не, няма да победи!
  • 36 За точност...

    22 16 Отговор

    До коментар #13 от "БСП за България и Радев":

    ...мобилизационният ресурс на Руската Федерация , по разчет , е 26 000 000(двадесет и шест милиона ) човека....повтарям -по разчет, не се смятат доброволци, партизански части и т.н.

    Коментиран от #42, #59

  • 37 🇧🇬🇷🇺👊👊👊

    25 16 Отговор
    И нека еврейското и шорошпийско лгбти квичене да започне сега!

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Мдаа

    18 23 Отговор

    До коментар #37 от "🇧🇬🇷🇺👊👊👊":

    Путлер с рушкото фашистко квичене при това на форум, който сам си е направил, щото другаде ще го арестуват за междунардни престъпления.
  • 40 За да победи Украйна

    22 24 Отговор

    До коментар #18 от "Ето колко са отстъпили":

    На Русия и Трябват около 470 години и 94 милиона жертви
    Войната обича Математиката!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Мдаа

    15 18 Отговор

    До коментар #36 от "За точност...":

    Това са всички, преди Русия да изчезне в рамките на 5 години след като ги бастисат.
  • 43 Иванушка🇺🇲

    19 26 Отговор
    Русия ще "победи" само в болния мозък на джуджето путин. Това руско нищожество което събира бедни държави на разни форуми въобще няма да спре унищожението на русия.
  • 44 Ха ха ха

    16 24 Отговор
    Кой ти обръща внимание бе малък Кремълски плъх, освен диктатори и изпадняци
  • 45 име

    20 12 Отговор
    Запада може да е разбрал, ама днес слушах ангел найденов, на мамаята мъжлето, обясняваше как е ся бaндepите ще получат едни гeймчейнджър и ще разгонят фамилията на yшaнките! Миcиpката не го попита кво стана с предишните 100 геймчейнджъра. А и самата киевска хунта като гледам не е разбрала че са тотал щета.
  • 46 На новоизмисленият украински език

    15 11 Отговор
    Няма думата "победа" сигурно е случайност

    Коментиран от #57

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Вазов още го е казал

    18 15 Отговор
    НАТЮ чи умре

    Коментиран от #61

  • 49 СССР

    14 19 Отговор
    Русия и нейния фюрер Путин не може да победи никой никога. Тръмп обеща като дойде на власт да спре войната. Ако Русия не освободи територийте на Украйна Щатите ще ударят руснаците.
  • 50 отец Путин

    14 11 Отговор
    Ще победим ........Казах.
  • 51 Тоз който падне в бой

    11 12 Отговор
    С украинските нацисти и атлантическият ни враг, той не умира

    Коментиран от #56

  • 52 Зъл пес

    13 11 Отговор
    Успех г-н Путин!И обърни повече специално ш×бано внимание на ФАЩ.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 стоян георгиев

    13 11 Отговор
    Третия свят за пореден път показа защо не е даже втори.да се връзваш на руския диктатор и да чакаш позитив от русия е трагедия.
  • 56 стоян георгиев

    9 5 Отговор

    До коментар #51 от "Тоз който падне в бой":

    Хахахаха...дай пример...
  • 57 стоян георгиев

    8 2 Отговор

    До коментар #46 от "На новоизмисленият украински език":

    Перемога е победа на украйнски.
  • 58 Ъхъ

    5 12 Отговор

    До коментар #7 от "Да бе да то затова":

    настъпва мотиката в Курск...смешкоооооо....
  • 59 Това е което

    11 7 Отговор

    До коментар #36 от "За точност...":

    пише в военните учебници - при всеобща мобилизация могат да се вземат в армията до 16% от населението или 146млн.по 0,16 е 23млн.. а от 30млн. украинци е около 5млн. Нито едните нито другите имат такива армии. Как ще обясни Путин необходимостта от такава масова мобилизация? НАТО е 1млрд. или 160млн. И не слагай Китай и Индия, те са врагове една на друга, още по-малко ще се вдигнат да защитават Путин от лошото НАТО.
  • 60 Жмръц

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Свободен":

    Лягай си.
  • 61 Кои глупаци

    13 3 Отговор

    До коментар #48 от "Вазов още го е казал":

    ти набиха 8 плюса (досега)?
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 стоян георгиев

    10 12 Отговор
    Руснаците вече победиха. Русия е сила 💪🇷🇺
  • 64 Реалист

    11 12 Отговор
    Руската армия победи НАТО факт
  • 65 Факт4екър

    13 10 Отговор
    НАТО е позор. Руснаците ликуват!
  • 66 В. В. Путин

    11 10 Отговор
    Терперите ли, терперите чи фут ски под логи!!!
    Сега ще усетите как ваще санкции ви кле цат!!!!
  • 67 Машала

    14 5 Отговор
    И какво от това? Разрушиха всичко от където минаха. Минираха полето и земята. Що за победа е да избиваш и унищожаваш. Толкова руснаци загинаха. Войната е смърт а не победа. Който сее войни ще жъне бури. 21 век, а човечеството мечтае само за войни. Това го могат само изродите!

    Коментиран от #75

  • 68 Така е

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "Свободен":

    Лесно е да си свободен от разум.
    Когато "приемат" Украйна в нато и българският войник тръгне към фронта по щиковете на демокрацията, мнозина демократи ще избягат далеко в дън земите евро-ейски.

    Коментиран от #70

  • 69 Червен кхмер

    10 7 Отговор
    Моди и другаря Си не са разбрали, ама късите жужаци Пу и Медведя в бункера пак чертата пАбеди и след това кафяви линии
  • 70 Не е така

    5 4 Отговор

    До коментар #68 от "Така е":

    Защото няма БА .Както ни е завещал правешкия хитрец "Ослушване другари ,ослушване и навеждане другари и другарки"
    Това е политиката на 90% на Третото българско царство та до днес.
  • 71 Куку

    14 7 Отговор
    Горкия човек,само той не разбра,че БРИКС никога няма да тръгне срещу Западния свят и,че това е безславният край на една империя!

    Коментиран от #72

  • 72 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 16 Отговор

    До коментар #71 от "Куку":

    На БРИКС не му е нужно да тръгва срещу запада. Стига му само да се освободи от доларизацията❕ Защото чрез $ САЩко изнася своята инфлация върху целия Свят ❕
  • 73 🤣🤣🤣

    16 7 Отговор
    Късият, дърт фашист дали си вярва, че ще победи...? 🤣
  • 74 Оракула от Делфи

    7 8 Отговор

    До коментар #18 от "Ето колко са отстъпили":

    На виделото, свещ не ще!
    ------------ А цената е , няколко стотици хиляди руски живота , такъв успех
    огън да го гори!
    Путин е болен диктатор, крал, крал та се олял!

    Коментиран от #78

  • 75 Има отговор в "история-та"

    4 5 Отговор

    До коментар #67 от "Машала":

    Без да се казва "тово е добро" или противното, но опитът от живота доказва, че 26 (закръглено) милиона жертви през II-та световна война са допринесли до сега да нема III-та а, 18 милиона са цивилни. "Човеците управници" не са помняли и йота, което води до сегашното статукво. Успокоително е, че до сега двете атомни бомби са пуснати от ЯНКИ, а не от РУСНАЦИ.
  • 76 Противовес?

    4 4 Отговор
    Със Си и Моди??? Ако не беше тъжно щеше да е смешно!
  • 77 Гост

    10 5 Отговор
    Ще победи,ама друг път!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Пешко

    3 2 Отговор
    Русия ще победи капитализъма също като СССР!
    След това- разпад и купони за храна!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания