Отидете към основна версия

3 891 93

ISW: Южна Корея тръгва на лов за севернокорейци на фронта в Украйна

  • северна корея-
  • южна корея-
  • ким чен-ун-
  • украйна-
  • русия-
  • войници

На 21 юни информационна агенция "Йонхап" съобщи, че Сеул обмисля да изпрати 155-милиметрови артилерийски снаряди и неуточнени системи за противовъздушна отбрана на Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Възможно е Южна Корея да обмисля директно изпращане на оръжия и разузнавателен персонал в Украйна в отговор на съобщенията за разполагане на севернокорейски войски в Русия, които да участват в руската война в Украйна.

Това се посочва в дневния бюлетин на Института за изследване на войната (ISW).

На 22 октомври южнокорейската информационна агенция Йонхап съобщи, че източник от южнокорейското правителство е заявил, че Южна Корея обмисля да изпрати свой военен персонал, вероятно от разузнавателните части, в Украйна, за да наблюдава тактиката и бойните възможности на севернокорейските сили и да разпитва пленени севернокорейци.

Източникът също така съобщава, че Южна Корея ще даде приоритет на предоставянето на Украйна на отбранителни оръжия, а не на смъртоносна помощ, но ако Южна Корея предостави смъртоносни оръжия, Сеул първо ще се опита да намери начин да ги предостави на Украйна непряко.

На 20 юни след първоначалното създаване на руско-севернокорейското споразумение за стратегическо партньорство на 19 юни директорът на южнокорейската служба за национална сигурност Чанг Хо-джин заяви, че споразумението е насърчило Южна Корея да промени дългогодишната си политика, забраняваща предаването на оръжия на Украйна.

На 21 юни информационна агенция "Йонхап" съобщи, че Южна Корея обмисля да изпрати 155-милиметрови артилерийски снаряди и неуточнени системи за противовъздушна отбрана на Украйна.

Продължаващото обмисляне на Южна Корея да изпрати смъртоносна помощ на Украйна идва на фона на заплахите на руския президент Владимир Путин от 20 юни, когато Путин заяви, че Сеул ще направи "много голяма грешка", ако реши да достави оръжие на Украйна.

Началникът на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна генерал-лейтенант Кирил Буданов заяви пред The War Zone на 22 октомври, че първите севернокорейски военнослужещи се очаква да пристигнат в Курска област на 23 октомври, но че не е ясно колко голяма ще бъде групировката и как ще бъде оборудвана.

Newsweek съобщи, че южнокорейски правителствен служител е заявил, че през септември 2024 г. Северна Корея е изпратила пилоти на изтребители във Владивосток, Приморски край, вероятно за да се обучават на руски бойни самолети, които Русия уж е доставила на Северна Корея, или за да допълнят недостига на пилоти в Русия.

Неотдавнашно проучване на общественото мнение в Русия показва, че руският президент Владимир Путин се радва на широка подкрепа сред руските граждани, въпреки че мнозина не са съгласни с някои от политиките на Кремъл, включително относно войната.

Тридесет и шест световни лидери, включително от Китайската народна република (КНР), Индия, Южна Африка и Иран, пристигнаха в Казан, Република Татарстан, за 16-ата годишна среща на върха на БРИКС, която се провежда от 22 до 24 октомври и по време на която Русия вероятно ще се стреми да създаде механизми за засилване на военните си усилия в Украйна.

Украинските сили извършиха поредица от удари с дронове в нощта на 21 срещу 22 октомври, насочени срещу дестилерии в Русия, които според съобщенията произвеждат продукти за руската армия.

Руските сили наскоро настъпиха в Курска област и близо до Курахово и Угледар, пишат американските анализатори.

Русия участва в многостранни военни учения с международни партньори. Иран прие руски и омански военноморски сили като част от военноморските учения "IMEX 2024", които се проведоха между 19 и 20 октомври в Индийския океан.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: