Отидете към основна версия

620 9

42-ма убити в Газа и петима в Ливан, Израел обстрелва Бейрут

  • израел-
  • ливан-
  • газа-
  • бейрут-
  • убити

Пентагонът изрази безпокойство пред Израел относно информациите за удари по ливанската армия, Франция събира хуманитарна помощ за съседната на Израел страна

Снимка: YouTube

Най-малко 42 са жертвите на израелския обстрел в ивицата Газа за изминалото денонощие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на местните власти.

Здравното министерство на радикалната палестинска групировка "Хамас", която бе установила контрол над анклава от 2007 г., и Световната здравна организация (СЗО) обявиха, че заради ударите е невъзможно да започнат планираното ваксиниране срещу полиомиелит (детски паралич). Здравната кампания е възпрепятствана от масовото разселване на палестинци и от липсата на достъп до всички нуждаещи се.

Според медици и местни жители израелските сили настъпват усилено в северната част на ивицата Газа, като обсаждат болници и бежански лагери и разпореждат евакуация на населението на юг.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) започнаха операцията си в Северна Газа преди три седмици, като целта е да попречат на бойците на "Хамас" да се прегрупират, посочва Ройтерс. Действията на израелските военни се засилиха след смъртта на лидера на радикалното палестинско движение Яхия Синуар, смятан за стратега на кръвопролитното нападение срещу израелска територия на 7 октомври миналата година, дало началото на войната в Газа.

В петък израелската армия обяви, че е прехвърлила още едно подразделение в района на бежанския лагер в Джабалия, в северната част на анклава. Здравното министерство на "Хамас" съобщи, че най-малко 650 души са убити, откакто започна израелската операция в Северна Газа.

Американският министър на отбраната Лойд Остин изрази пред израелския си колега Йоав Галант дълбокото безпокойство на Вашингтон относно информациите за израелски удари по ливанската армия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на официално изявление на Пентагона.

Освен това в телефонния им разговор Остин е призовал Галант да гарантира, че Израел ще предприеме действия по осигуряването на безопасността и спокойствието на ливанските въоръжени сили и на мироопазващите сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), се казва още в информацията на Пентагона за разговора между министрите.

Южни квартали на ливанската столица Бейрут бяха подложени на масирани въздушни атаки, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Гъсти оранжеви кълба дим са се издигали в небето над Бейрут, описва агенцията. Имало е поне шест рейда на военни самолети, уточнява АП. Мощни експлозии са отеквали навсякъде из града, както и в планината Ливан.

Нанесен е удар в квартал "Джнах", в близост до международното летище на Бейрут. Ливанското здравно министерство съобщи, че загиналите са най-малко петима, като сред тях има и дете.

Франс прес информира, че израелската армия е обстреляла поне десет пъти Бейрут днес.

Междувременно ливанската шиитска групировка "Хизбула" каза, че Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) проникват все по-навътре в територията на Ливан, съобщи още ДПА. Настъплението е в района на пограничното ливанско село Айтарун, посочи групировката.

Според изявлението силите на движението се опитвали да изтласкат израелските части обратно от другата страна на границата, като поддържат огън с автомати и обстрел с ракети.

По-рано днес "Хизбула" съобщи, че е бил осуетен опит на израелски военнослужещи да проникнат през южната граница на Ливан.

Франция се надява конференция с присъствието на близо 70 делегации в подкрепа на Ливан да събере около половин милиард евро за хуманитарна помощ за близкоизточната страна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на написаното в програмата на форума, издадена от френското външно министерство.

"Тази конференция цели подемането на конкретни инициативи за страната (Ливан), най-вече в хуманитарно отношение, за което Франция си е поставила амбициозната цел за международна помощ на стойност 500 милиона евро за Ливан", се казва в програмата.

Там се отбелязва още, че помощите са най-вече за разселените мирни жители в области като здравеопазването, продоволствените нужди, водоснабдяването, хигиената и образованието.

Ливан заявява, че се нуждае от 250 милиона долара месечно, за да се справи с кризата, заради която домовете си в Южен Ливан са напуснали между 500 000 и 1 милион души, откакто Израел започна през септември тази година широкомащабната си операция срещу ливанска територия, насочена срещу местната шиитска групировка "Хизбула".

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини