Отидете към основна версия

2 230 35

Победата се изплъзва от ръцете на Камала Харис

  • камала харис-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • белият дом

Харис губи позиции от Тръмп в социологическите проучвания, особено в Уисконсин

Снимка: БГНЕС/ EPA

В демократичните кръгове нараства страхът, че победата в президентската надпревара може да се изплъзва все повече от вицепрезидентката Камала Харис, съобщи в. "Хил", цитиран от БТА.

Разбира се, демократите все още смятат, че Харис може да победи бившия президент Доналд Тръмп. Подкрепата за двамата е толкова близка в седемте щата, които вероятно ще определят изхода от надпреварата, че леко накланяне на везните в полза на някой от кандидатите или грешка при броенето на гласовете може да се окаже решаваща, отбелязва медията. В същото време демократите в лични разговори изразяват безпокойство, че проучванията в тези щати изглежда дават преднина на Тръмп през последните две седмици.

Щатите Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин като цяло се движат в една и съща посока в президентската надпревара, но Харис губи позиции от Тръмп в социологическите проучвания, особено в Уисконсин. В Мичиган съмненията сред арабските американски избиратели тревожат демократите. "Можем ли все още да спечелим?", цитира "Хил" един стратег от Демократическата партия. "Може би. Трябва ли някой да бъде дори малко оптимист в момента? Не.”

Харис може да има друг път към победата, който ще включва спечелване на Пенсилвания, загуба на друг щат, но спечелване на Северна Каролина и Невада. Нито един от тези щати обаче не е твърдо в нейния лагер, нито пък други два щата - Аризона и Джорджия. Джон Ралстън, ветеран политически журналист в Невада, също съобщи за нетипична преднина в щата сред републиканците, които са гласували предсрочно в щата.

"Твърде рано е да го определим като тенденция, но това беше изключително важен ден за републиканците в Невада“, написа Ралстън в популярния си блог в "Невада индипендънт". По-късно той отбеляза, че през нощта демократите са намалили преднината на републиканците, но Републиканската партия поддържа преднина от 2 пункта по данни от вторник.

Демократическият стратег Джим Манли, който е бил старши помощник на тогавашния сенатор Хари Рийд по време на мандата му като лидер на мнозинството в Сената, призна, че новините са обезсърчаващи. При все това той отбеляза, че все още е оптимист за шансовете на Харис. "Дяволски разочароващо е подкрепата за двамата да е толкова близка, като се има предвид колко крайна и необмислена стана реториката на Тръмп през последните няколко седмици“, каза Манли. Бивш помощник в Белия дом на Барак Обама каза пред "Хил", че надпреварата може да се развие и в двете посоки и никой не трябва да бъде изненадан от резултата.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.

Свързани новини