16 Октомври, 2024 15:04 992 30

Иска ли Мъск да купи американските избори?

  • тръмп-
  • илон мъск-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • камала харис

Илон Мъск е превел 75 милиона долара в подкрепа на кандидатурата на Доналд Тръмп

Иска ли Мъск да купи американските избори? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският милиардер Илон Мъск, основател на компаниите Tesla и SpaceX, е дарил за три месеца 75 милиона долара на политическата организация America Pac, която подкрепя президентската кандидатура на Доналд Тръмп. Това става ясно от данните, публикувани от Федералната избирателна комисия на САЩ.

Преобладаващата част от средствата - 72 милиона - са били преведени от юли до септември, като в тези три месеца Мъск е бил единственият донор на America Pac. "Вашингтон пост" нарича организацията "комитет за политически действия, създаден от Мъск за воденето на кампания в поддръжка на Тръмп".

"America Pac стана важен играч в борбата на Тръмп за втори мандат, провеждайки вероятно най-амбициозната независима операция за привличане на избиратели за президентския кандидат на Републиканската партия в последните седмици на кампанията", отбелязва "Вашингтон пост". На свой ред агенция "Ройтерс" пояснява, че тази организация концентрира усилията си за мобилизация на избирателите в т.нар. колебаещи се щати. Съдейки по данните в отчета, America Pac е изхарчила за поддръжката на Тръмп повече пари, отколкото която и да било друга група със сходни цели.

Защо Мъск поддържа Тръмп

Мъск, който, по собствените му думи, по-рано е гласувал за Демократическата партия, обяви през юли, че на тези избори ще подкрепя Доналд Тръмп. В своята платформа Х оттогава насам милиардерът нееднократно е изтъквал, че одобрява политиката на Тръмп за защита на границите на САЩ от незаконни мигранти, неговите мерки по укрепването на вътрешната сигурност на страната, както и позицията му по отношение на свободата на словото.

На 16-и октомври Мъск заяви, че възнамерява да проведе "серия акции" в Пенсилвания от вечерта на този ден до 21-и октомври. Пенсилвания е щат, смятан за важен от гледна точка на гласуването както от Тръмп, така и от неговата конкурентка Камала Харис от Демократическата партия.

След нападението, извършено срещу Тръмп по време на предизборна проява в Пенсилвания в средата на юли, Мъск заяви, че "напълно го подкрепя". Същевременно предприемачът неведнъж е критикувал Камала Харис, казвайки например, че ако тя победи, тези избори ще се окажат последните за САЩ, докато Тръмп "не само не представлява заплаха за демокрацията, но е и последната възможност за нейното спасение".

Що се отнася до Тръмп, в интервю за агенция "Ройтерс" на 20-и август той каза, че ако бъде преизбран за президент, би дал на Мъск поста на министър или съветник. "Той е много умен човек, той се откроява и аз естествено бих го назначил, ако той се съгласи", каза Тръмп.

Сегашният американски президент Джо Байдън от своя страна написа в средата на юли във Фейсбук следното: "Уморен съм до смърт...от Илон Мъск и неговите богати приятелчета, които се опитват да купят изборите".

Автор: Елена Гункел


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нищо

    4 0 Отговор
    пари за него !
  • 2 3.14К

    9 2 Отговор
    На Байдън му излиза по-ефтино, за него гласуват умрелите и бежанците без лични документи.
  • 3 Механикът

    13 1 Отговор
    А те щот последните не бяха манипулирани и купени ли, кво ?!
  • 4 Не е само Мъск

    5 0 Отговор
    2000 супер пакове в момента работят в САЩ и купуват и за републиканците и за демократите и в други коментари подробно съм описал как се случва законно че и данъци плащат. 47$ и 3$ данък плаща Мъск. Че в България милиционерите да не се правят на интересни и да малтретират хората
  • 5 Жеков

    14 5 Отговор
    Някой въобще чете ли платените статии на Сорос тук?

    Коментиран от #29

  • 6 Зеленото

    7 3 Отговор
    А демократите колко пари наляха за кака камала а,те не купуват с пари а със много пари,нали така казват евреите които стоят зад тях че даже със мъртви гласуват
  • 7 !!!?

    10 4 Отговор
    Шиши и Воко...в Америка !!!?

  • 8 Без алтернатива

    2 2 Отговор
    Искане иска, няма друг шанс Мъск сам си го каза, ако Бай Дончо не спечели най-малкото демократите, ще го пратят в затвора или, ще го убият, каквато практика явно имат? Те Бай Дончо два пъти опитаха, че Илон ли няма да очистят!
  • 9 Политическата мафия в България

    5 0 Отговор
    иска да получи властта безплатно и само да си лапка субсидиите. Не съм съгласен, трябва да си плащат

    Коментиран от #11

  • 10 жжжжжж

    3 2 Отговор
    как може въпрос да е твърдение? в дв всичко може.
  • 11 !!!?

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "Политическата мафия в България":

    Също както в руский мир, където "демократите" убиха Навални...!

    Коментиран от #22

  • 12 Как се купуват гласове в САЩ

    3 1 Отговор
    Варианти стотици но в този случай варианта на Мъск е следният: чрез Петиция в подкрепа на първата и втора поправка .... и всеки разписал я с личните си данни получава по сметка 47 $ абсолютно законно и демократично. И това е само един от хилядите пакове в САЩ....
  • 13 Марко

    3 2 Отговор
    Идеята, че изборите в свръхбогатите, 350 млн САШ могат да се купят със 75 млн$ е много забавна!

    Коментиран от #23

  • 14 Някой

    6 0 Отговор
    Хм, а даренията за Камала Харис какво са? Не са ли пак купуване на изборите? Или за единия кандидат е лошо, а за другия добро? Двойните стандарти?
  • 15 Без име

    1 1 Отговор
    А иначе викат - само у нас имало купен вот!
  • 16 Голямо наддаване за Дедо!

    2 2 Отговор
    Мъск и Путин наддават ше се скъсат!
  • 17 Избирател

    5 0 Отговор
    Ха ха ха когато Сорос дава пари на камилата това е "подпомагане на демокрацията в САЩ" обаче Мъск като даде пари на Тръмп това е "купуване на американските избори".

    Абе да живее праведната пропаганда
  • 18 РАЗБИРАЩ

    4 0 Отговор
    Тази статия е тъпа даже и според стандартите на факти.

    Коментиран от #20

  • 19 Че ако в САЩ не се купуват гласове

    3 0 Отговор
    Къде?
  • 20 Как се купуват гласове в САЩ

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "РАЗБИРАЩ":

    Тази статия НЕ е тъпа колега, ами е непълна и маниполативна Като за българи, че да не могат да разберат и да се ориентират какво е в САЩ
  • 21 Добре че в САЩ нямат нашата милиция

    1 0 Отговор
    Че за минути революция ще стане ако почне някой кретен да му рови в къщата за тетрадки
  • 22 Американец

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "!!!?":

    където "демократите" убиха Навални...

    Навални въпреки парите налети в него от "демократичния" запад нямаше и 2% поддръжка и не беше никаква заплаха за Путин а това че са го убили си е ваша опорка. Обаче Тръмп е реална заплаха за камилата и до сега имаше два опита да го гръмнат обаче в "най-голямата демокрация" е така нали? До сега са гръмнали "само" 4 от президентите си, двама от кандидат президентите и срещу 5 президента е имало неуспешни покушения и 7 срещу кандидат президенти (не включва това срещу Тръмп).

    Та в краварника ако президента или кандидат президента е от неудобните на "дълбоката държава" просто го обявяват за вреден дивеч и ловът може да започне.
  • 23 Майко мила, майко мила

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Марко":

    свръхбогатите, 350 млн САЩ....... 3-ма човека притежават колкото 250 милиона мишлета бре оууу
  • 24 Русофил

    1 1 Отговор
    "Същевременно предприемачът неведнъж е критикувал Камала Харис, казвайки например, че ако тя победи, тези избори ще се окажат последните за САЩ"

    Прав е човека и за това ние ще викаме за камилата - само тя може да разсипе краварника пък на Тръмп може и да му се отдаде да го стабилизира. Така че камилата е нашия човек (по добре щеше да е деменцията ама какво да се прави).
  • 25 Поне 50-100 лева от бюджета

    0 0 Отговор
    на всеки гласувал на територията на България. Това е!
  • 26 Американски лобист

    0 0 Отговор
    Че в България има ли хора които да не искат да им платят за загубеното време?
  • 27 Аха

    0 1 Отговор
    А ония , които спонсорират демократите , те искат ли да купят изборите ?
  • 28 Ел Кондор паса

    0 0 Отговор
    Давайте Елон Доналд ! Разкажете играта на Мръсния Харис !

    Лефт, уок, либералс, заедно с техните избиратели са отвратителни.
  • 29 карате кид оригинала

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Жеков":

    Никой не ги чете, както и никой не ходи при лелката с боядисана в розово коса от Младост.
  • 30 ПЪЛЕН ЦИРК

    0 0 Отговор
    СОРОСЧО Е КУПИЛ САМО 200 РАДИОСТАНЦИИ ЗА ДА ПРОПАГАНДИРА . ЗАЛИВА ГИ С ПАРИ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ . ТЕЗИ СЕДНАЛИ НА МЪСК ГУРЛИВИТЕ 75 М ДА ГЛЕДАТ 🤣😂🤣😂😂🤣🤣
    УЖАС