Отидете към основна версия

457 10

Венецуелската опозиция спечели наградата „Сахаров“ за 2024 г.

  • сахаров-
  • мария корина мачадо-
  • венецуела-
  • едмундо гонсалес урутия-
  • николас мадуро-
  • свобода на мисълта-
  • ес-
  • еп-
  • награда-
  • роберта мецола

Те безстрашно отстояваха ценностите, които милиони венецуелци и ЕП считат за особено важни: справедливост, демокрация и върховенство на закона

Снимка: БГНЕС/ EPA

Лидерът на демократичните сили на Венецуела и кандидатът на опозицията в президентските избори през юли бяха отличени с наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2024 г., съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола обяви лауреата на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2024 г. в пленарната зала в Страсбург в четвъртък, след заседанието на Председателския съвет на Парламента, по време на което беше взето решението.

Председателят Мецола заяви: „Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2024 г. се връчва на Мария Корина Мачадо и избрания президент Едмундо Гонсалес Урутия за тяхната смела борба за възстановяване на свободата и демокрацията във Венецуела. В своя стремеж за справедливо, свободно и мирно предаване на властта те безстрашно отстояваха ценностите, които милиони венецуелци и Европейският парламент считат за особено важни: справедливост, демокрация и върховенство на закона. Европейският парламент подкрепя народа на Венецуела, както и Мария Корина Мачадо и признатия за президент на Венецуела от Европейския парламент Едмундо Гонсалес Урутия в тяхната борба за демократично бъдеще на своята страна. Тази награда е за тях“.

Мария Корина Мачадо беше избраният през 2023 г. кандидат за президентските избори на венецуелската опозиция от името на „Демократична платформа за единство“, но по-късно беше дисквалифицирана от Националния избирателен съвет, който е контролиран от политическия режим в страната.

Едмундо Гонсалес Урутия, дипломат и политик, който я замени като кандидат за президент от „Демократична платформа за единство“, осъди неспособността на правителството на Венецуела да публикува официални резултати от президентските избори и оспори обявената победа на Николас Мадуро. Г-н Гонсалес Урутия напусна страната през септември, след като беше издадена заповед за неговия арест.

В резолюция, приета на 19 септември 2024 г., членовете на Европейския парламент подчертаха, че в докладите на международните мисии за наблюдение на изборите ясно се посочва, че президентските избори във Венецуела не са проведени в съответствие с международните стандарти за почтеност на изборите. Те признаха Едмундо Гонсалес Урутия за легитимен и демократично избран президент на страната, а Мария Корина Мачадо за лидер на демократичните сили.

Парламентът осъди „изборните измами“ и сериозните и систематични нарушения на правата на човека, извършени срещу демократичната опозиция, венецуелския народ и гражданското общество.

По данни на правителството на Венецуела 2400 души са били арестувани по време на демонстрациите след изборите, а неправителствени организации съобщиха за гибелта на 24 души. Мария Корина Мачадо продължава да се укрива, а Едмундо Гонсалес Урутия избяга в Испания, която на 7 септември му предостави политическо убежище.

В своята резолюция от септември 2024 г. Парламентът призова ЕС да разшири санкциите срещу венецуелския режим и да наложи целенасочени санкции чрез Глобалния режим на санкции на ЕС за тежки нарушения на правата на човека срещу Николас Мадуро и неговото най-близко обкръжение. Преди изборите Европейският парламент призова държавите членки да запазят санкциите, въведени срещу режима на Мадуро, и разкритикува противоконституционното решение да не бъдат допуснати изтъкнати представители на политическата опозиция като Мария Корина Мачадо до участие в изборите през 2024 г.

Церемонията по връчването на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта ще се състои на 18 декември по време на пленарното заседание на Парламента в Страсбург.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров е най-високото отличие на ЕС в областта на правата на човека. Създадена през 1988 г., наградата се присъжда всяка година от Европейския парламент на лица и организации, в знак на признаване на тяхната работа в една от следните области: защита на правата на човека и основните права, по-специално свободата на изразяване, защитата на правата на малцинствата, зачитане на международното право, развитието на демокрацията, както и защитата на върховенството на правото.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.

Свързани новини