Отидете към основна версия

24 Октомври, 2024 21:41, обновена 24 Октомври, 2024 21:41 3 637 328

Украинското разузнаване: Севернокорейски бойни части вече са в Курска област

  • русия-
  • северна корея-
  • украйна-
  • войници-
  • владимир путин-
  • ким чен-ун

Според ГУР са предвидени няколко седмици за настройване на оперативната съвместимост на севернокорейските войски, които Русия възнамерява да използва във войната срещу Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Главното управление за разузнаване (ГУР) на Украйна съобщи днес, че първите севернокорейски части, обучени Русия, са били разположени в руската Курска област, където през август навлязоха въоръжените сили на Украйна, предадоха Ройтерс, Франс прес и Укринформ, цитирани от БТА.

В изявлението на ГУР в социалната мрежа „Телеграм“ се посочва, че около 12 000 севернокорейски войници, включително 500 офицери и трима генерали, са вече в Русия, като са провели обучение в пет военни бази в източната част на страната.

Според ГУР са предвидени няколко седмици за настройване на оперативната съвместимост на севернокорейските войски, които Русия възнамерява да използва във войната срещу Украйна.

„Москва е назначила руския заместник-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров да отговаря за контрола на обучението и адаптирането на севернокорейските войници“, пише в изявлението.

Според ГУР войниците, изпратени от Пхенян, са екипирани с боеприпаси, имат зимни дрехи и обувки и продукти за лична хигиена, пише Укринформ. Според предварително установените норми Москва ще предостави по 50 метра тоалетна хартия и по 300 грама сапун на всеки един от войниците, допълва агенцията.

„Кремъл възлага големи надежди на севернокорейския компонент във войната срещу Украйна и глобалната конфронтация със Запада“, отбелязва ГУР.

Ръководителят на Пентагона Лойд Остин вчера за първи път официално потвърди, че севернокорейските военни са пристигнали в Русия. Според министъра на отбраната към момента целта им остава неясна.

Националната разузнавателна служба на Южна Корея по-рано оцени, че Пхенян е решил да изпрати 12 000 войници, за да подкрепи Русия във войната ѝ срещу Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: