Отидете към основна версия

961 18

Аятолахът: "Хизбула" е най-добрата защита срещу Израел

  • иран-
  • израел-
  • ливан-
  • хизбула-
  • аятолах али хаменей-
  • бенямин нетаняху

От 23 септември Израел започна поредица от удари срещу бастиони на "Хизбула", особено около столицата Бейрут, и започна сухопътни операции в Южен Ливан

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Хизбула" е най-добрата защита на Ливан срещу Израел. Това заяви в четвъртък върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей, цитиран от АФП.

"Хизбула е най-силният защитник на Ливан и най-силният щит срещу алчността на ционисткия режим, който отдавна се стреми към разпадането на Ливан", каза иранският държавен глава в изявление.

Изявлението на Хаменей беше реакция на потвърждението на Хизбула в сряда за смъртта на Хашем Сафиедин, който се очакваше да ръководи движението след смъртта на Хасан Насрала. Те бяха убити при отделни израелски бомбардировки.

От 23 септември Израел започна поредица от удари срещу бастиони на Хизбула, особено около столицата Бейрут, и започна сухопътни операции в Южен Ливан.

Най-малко 1552 души са били убити в страната, според преброяване на AFP, базирано на официални източници. ООН твърди, че около 800 000 са били разселени. Според други данни, над 2 500 души са загинали, а 1,2 милиона са били принудени да напуснат домовете си.

Междувременно, нова израелска въздушна атака бе извършена срещу южните предградия на ливанската Бейрут. Това се случи скоро, след като Израел е издал предупреждения за евакуация.

Рано сутринта в четвъртък, Израел атакува "Хизбула" в предградие на Бейрут.

Франция беше домакин на международна конференция за Ливан в Париж, на която бяха събрани около 1 млрд. щатски долара.

"Войната трябва да приключи възможно най-скоро, трябва да има прекратяване на огъня в Ливан", каза френският президент Еманюел Макрон.

Макрон призова "Хизбула" да спре своите "провокации" и напомни на Израел, че в Ливан неговите минали "военни успехи не означават непременно победа".

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини