Отидете към основна версия

1 447 26

Ердоган поиска от Владимир Путин да го сдобри с Башар Асад

  • русия-
  • турция-
  • сирия-
  • башар асад-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин

Турският лидер отново подчерта подкрепата на Анкара за запазването на териториалната цялост на Сирия и установяването на траен, справедлив и всеобхватен мир в тази страна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган очаква от сирийското правителство да предприеме действия за нормализиране на отношенията си с Турция и е поискал съдействие от руския президент Владимир Путин да убеди Дамаск да се ангажира в този процес, предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

В изказване пред журналисти в самолета на връщане от срещата на БРИКС в Казан, столицата на руската република Татарстан, Ердоган коментира процеса на нормализиране на връзките между Турция и Сирия.

Турският лидер отново подчерта подкрепата на Турция за запазването на териториалната цялост на Сирия и установяването на траен, справедлив и всеобхватен мир в тази страна.

"Основното ни очакване е сирийската администрация да разбере ползите от искрена и реалистична нормализация на отношенията с Турция и да предприеме съответните стъпки. Надявам се, че в предстоящия период ще видим конструктивна стъпка в това отношение и ще изградим нормализацията между Турция и Сирия", заяви Ердоган.

В този контекст турският президент спомена и влиянието, което е известно, че Русия има върху сирийската администрация, като сподели, че в разговорите си с Путин е обсъдил всички тези въпроси, позицията и очакванията на турската страна.

"Призовахме г-н Путин да предприеме стъпка, която да гарантира отговора на Башар Асад на нашия призив", каза той.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: