Отидете към основна версия

2 063 22

Нидерландия обяви безпрецедентни мерки срещу миграцията

  • бежанци-
  • нидерландия-
  • мигранти-
  • дик схоф

През последните 12 месеца 51 000 души са подали молби за убежище в Нидерландия, чието население е 18 милиона

Снимка: БГНЕС/ EPA

Твърдолинейното дясно правителство на Нидерландия обяви днес пакет от безпрецедентни мерки за контрол върху миграцията, включително подновяване на граничните проверки, с цел ограничаване на притока, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

Така Нидерландия става поредната европейска държава, която заема по-твърда позиция спрямо миграцията в контекста на ширещите се настроения в повечето страни на континента срещу идващите в тях чужденци, посочва АП.

Мерките, които ще бъдат придвижени за одобрение от парламента, включват ограничаване на броя членове на семейството, които може да съпроводят одобрен за убежище в Нидерландия човек, намаляване на срока на временното пребиваване и обявяване на определени територии от разтърсената от гражданска война Сирия за безопасни. Така нидерландските власти ще имат право да отхвърлят молби за убежище на хора от съответните сирийски райони.

Сирийците са най-многобройни сред мигрантите, пристигащи в Нидерландия. Решението на нидерландското правителство идва седмица след като лидерите на Европейския съюз разгледаха "нови начини" за справяне с миграцията. "Искаме да направим Нидерландия колкото се може по-неапетитна", каза нидерландската министърка на миграцията Мариолейн Фабер, която е представител на Партията на свободата на националиста Герт Вилдерс, чиято група в парламента е най-голяма.

"Днешният ден е прекрасен", заяви на свой ред Вилрес, който приветства мерките като исторически и ги нарече "най-строгата политика спрямо бежанците в историята".

Нидерландският кабинет одобри пакета от мерки след финални разговори в ранните часове днес между Вилдерс и други партийни лидери за постигане на компромис относно въвеждането на промените. В продължение на седмици имаше дебати, съсредоточени върху това дали за миграционните мерки да се приложи кризисно законодателство, което може да бъде прието без парламентарно гласуване, или да се задвижи бързо законодателство, което изисква одобрението на депутатите, посочва АП.

Освен това правителството иска да отмени закона, който задължава общините да настаняват мигранти. Асоциацията на нидерландските общини заяви, че мерките ще "създадат хаос". Според нея "задачите трябва да бъдат справедливо разпределени между общините".

Министър-председателят на Нидерландия Дик Схоф каза, че действията целят "намаляване на притока на мигранти, ускоряване на отлива им, връщане на тези, които не пребивават законно, и възстановяване на реда по веригата на получаването на право на убежище, като по този начин ще отслабне напрежението, на което е подложено обществото" в Нидерландия. Нидерландският Съвет за бежанците заяви относно новия миграционен план на правителството, информация за който изтече по-рано тази седмица, че така няма да се решат вътрешните проблеми в страната.

Правителството на четирипартийната коалиция, съставено след изборната победа на Вилдерс миналата година, започна работа през юли с обещанието да контролира миграцията, но оттогава се въвлече в полемика как по-бързо да се приложат промените, отбелязва Асошиейтед прес. През последните 12 месеца 51 000 души са подали молби за убежище в Нидерландия, чието население е 18 милиона, според данни на националната Служба за имиграция и натурализация, посочва АП. Пристигналите миналия месец мигранти са били 4026, срещу 4683 през септември миналата година.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: