Отидете към основна версия

2 824 38

Джеф Безос с най-странното си решение относно избора на президент на САЩ

  • джеф безос-
  • washington post-
  • сащ-
  • президент-
  • избори-
  • подкрепа

За пръв път Washington Post няма да подкрепи нито един от двамата кандидати

Снимка: ЕРА/БГНЕС

За пръв път от десетилетия големият американски вестник "Вашингтон Поуст" няма официално да подкрепи кандидат в надпреварата за Белия дом, съобщи общественото радио. Според Си Ен Ен решението, продиктувано от собственика Джеф Безос, е предизвикало огромно недоволство сред персонала.

"Вашингтон Поуст" няма да подкрепи кандидат нито в тези избори, нито в бъдещи президентски напдревари и така се връща към корените си. Това гласи изявление на издателя Уил Люис.

Вестникът е смятан за един от флагманите на либералната политическа мисъл и редакционните позиции често са в тон с тези на Демократическата партия. Според Си Ен Ен, журналисти във вестника вече са били подготвили чернова на позиция, с която медията подкрепя Камала Харис на предстоящия след 10 дни вот, която е трябвало да бъде одобрена от управленския борд.

Финалното решение обаче е взето от милиардера и собственик на вестника Джеф Безос, казват източници на американската новинарска телевизия. То вече доведе до напускането на един от високопоставените редактори Робърт Каган, според когото основателят на "Амазон" прави лична услуга на кандидата на републиканците Доналд Тръмп, предвид възможната му победа на 5 ноември.

Марти Берън, друг бивш редактор в "Поуст" определя решението като "страхливост, чиято жертва е демокрацията"

Тръмп е отправял множество критики както към вестника, така и към "Амазон", което според Берън и Каган е накарало Безос да направи жест на помирение. 13 от колумнистите в медията определиха решението като "ужасна грешка"

През седмицата собственикът на друг от големите американски вестници, "Лос Анджелис Таймс", също блокира позиция на редакторите в подкрепа на Харис. И там решението на Патрик Сун-Шион доведе до оставката на основни редактори.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.

Свързани новини