Отидете към основна версия

1 467 0

ПАСЕ лиши Русия от глас

  • пасе-
  • русия-
  • украйна

Втори американски ескадрен миноносец се насочва към Черно море

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) лиши Русия от глас заради анексирането на Крим.

Със 145 гласа „за“, 21 - „против“ и 22 - „въздържал се“ беше приета резолюцията, която предвижда до края на 2014 г. да се замрази правото на 18 руски депутати да нямат право на глас.

Представители на Москва определиха гласуването като фарс. Ръководителят на руската делегация Алексей Пушков заплаши с напускане на форума.

Решението на ПАСЕ е знаково и очаквано. На 8 април докладчикът по темата „Украйна” Мариета де Пубре-Лундин заяви, че „в момента Русия се опитва да дестабилизира ситуацията в Украйна, като саботира всички важни начинания на новото правителство”.

ПАСЕ вече е лишавала руските депутати от право на глас. Това стана през 2000 година, когато Владимир Путин започна Втората война в Чечня.

Втори американски ескадрен миноносец се насочва към Черно море, съобщиха от Пентагона. Мисията на „Доналд Кук" е да подкрепи съюзниците от НАТО и черноморските партньори.

Преди месец САЩ изпратиха в Черно море ескадрения миноносец „Тракстън" - отново за съвместни учения - но после удължиха срока на пребиваването му.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Шефът на ЦРУ е бил в Киев

    Шефът на ЦРУ Джон Бренън инкогнито е бил през изминалия уикенд в столицата на Украйна – Киев. Това заяви на редовната си пресконференция гово ...
    14.04.2014
    1 718
    4
  • Напрежението в Украйна ескалира

    Пълномащабна антитерористична операция на украинската армия е разпоредил временният президент и председател на парламента Олександър Турчинов. ...
    14.04.2014
    2 504
    0
  • Путин предупреди ЕС за евентуална газова криза

    Руският президент Владимир Путин предупреди европейските лидери, че ситуацията с доставките на газ може да се окаже критична. Причината е  заб ...
    10.04.2014
    2 628
    1
Новини по държави: