Отидете към основна версия

1 041 2

Украйна кани мироопазващите сили на ООН за съвместна антитерористична операция

  • украйна-
  • русия-
  • напрежение

Напрежението в страната продължава опасно да се повишава

Снимка: AP/БТА

Украйна няма възражения спрямо съвместна антитерористична операция в източната част на страната заедно с мироопазващите сили на ООН.

Това е заявил временният президент на Украйна Олександър Турчинов по време на телефонен разговор с генералния секретар на ООН  Бан Ки-мун, предаде УНИАН.

Според Турчинов, ситуацията в източната част на Украйна, по-специално в районите, нао Донецк и Луганск, повтаря сценария разигран от Русия в Крим.

"Искам да изразя пълната си подкрепа както за Вас лично, така и на народа на Украйна. Можете да разчитате на Организацията на обединените нации като партньор. Ще направя всичко, което мога, за да намерим възможно най-скоро решение по мирен път " е обобщил генералният секретар на ООН.

 

Украйна може да проведе референдум за държавното си устройство заедно с президентските избори на 25 май, обяви днес Турчинов.

Той даде знак, че подкрепя национален референдум по въпроса дали бившата съветска република да стане федерация с по-широки права за източната част на страната.

Не сме против провеждането на национален референдум, който, ако парламентът одобри съответното решение, може да се проведе заедно с президентските избори. Сигурен съм, че мнозинството от украинците ще подкрепят неделима, независима, демократична и унитарна Украйна, каза Турчинов.

Напрежението се повишава

Напрежението в източната част на страната продължава да се повишава, след като днес изтече ултиматумът на властите проруските сепаратисти да освободят всички завзети административни сгради. Очаква се в източните области да бъде проведена мащабна антитерористична операция, а окупаторите да отговарят пред закона.

Същевременно сепаратистите в град Горловка назначиха свой началник на местното управление на милицията, предаде Обозреватель. На личния състав на поделението се представил подполковник от руската армия в Симферопол и след това представил новия началник Александър Фьодорович. Междувременно от сградата извели досегашния началник.

В източния украински град Славянск са пристигнали няколко военни камиона с подкрепления за въоръжените сепаратисти, съобщи Униан. По-късно в интернет беше разпространено видео, според което сепаратистите са завзели местното летище.

Камерите и фотоапаратите на журналистите, които са се опитали да документират събитията са били иззети.

Според медиите активистите притежават картечници, гранатомети и снайпери. По-рано неидентифицираните активисти заявиха, че са пристигнали в града от Крим.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: