Отидете към основна версия

1 959 4

Русия няма да нахлува в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • санкции-
  • сергей шойгу-
  • чък хейгъл

Москва нарече струпването на военни сили на САЩ и НАТО край руските граници безпрецедентно

Снимка АП/БТА

Русия няма да нахлуе в Украйна. Това увери руският военен министър Сергей Шойгу в телефонен разговор с американският си колега Чък Хейгъл, съобщават световните медии.

Москва изразява загриженост от безпрецедентното увеличение на военната активност на САЩ и НАТО близо до границите на Русия. Шойгу е призовал Хейгъл да помогне за "успокояване на реториката", съобщава руската телевизия РТ.

Шойгу призова своя колега от Пентагона да помогне за охлаждане на реториката покрай случващото се в Украйна и заяви, че руските сили, които извършваха учения край украинската граница, са се върнали на постоянните си позиции.

Шойгу също така недвусмислено опроверга безпочвените обвинения, че има руски саботаж и шпионаж които дестабилизират ситуацията в югоизточната част на Украйна.

Шефът на Пентагона на свой ред предупреди руската страна, че ако продължава дестабилизиращото влияние на Русия в Украйна, ще последват нови санкции срещу Москва.

Въпреки отричането и въпреки уверенията на Кремъл, че не подклажда напрежение в Украйна, нови санкции бяха наложени върху Русия от редица страни. Япония и Канада също наложиха нов пакет от санкции заради кризата в Украйна.

От днес временно се прекратява издаването на визи за 23-ма официални руски представители за Япония.

След като вчера ЕС и САЩ постигнаха предварително съгласие за замразяване на руски авоари.

ЕС прие нови мерки срещу 15 руски граждани и проруски ориентирани украинци. Очаква се техните имена да бъдат официално обявени днес.

От своя страна САЩ налага санкции на още седем руски официални лица и 17 компании. След обявяване на санкциите, акциите на руските фирми започнаха да падат на борсата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Над 40 убити при сблъсъци в Одеса

    <p> Най-малко 40 души бяха убити, а други десетки ранени при сблъсъци между проруски активисти и украинци, които окървавиха Одеса, съобщават с ...
    02.05.2014
    3 778
    12
Новини по държави: